Gør haven klar til vinter
Havetips

Gør haven klar til vinterdvalen

af Susie Helsing Nielsen & Kenn Römer-Bruhn 18.10.2009
Foto: Kenn Römer-Bruhn.
Når oktober sætter ind, er det tid til at lukke haven ned for vinteren. Så smøg ærmerne op og kom i gang. Vi guider dig hele vejen igennem.

Det går unægteligt mod mørkere tider, og det kan ses på mange af havens farver, at planter og træer så småt begynder at sige "på gensyn", indtil det hele begynder forfra til næste år. Her får du vores bedste tips til, hvordan du gør haven klar til vinterdvalen.

Sådan gør du haven klar til vinter

Høst blomsterfrø i solskin
Det er nu, du skal høste frø til næste år fra alle de dejlige sommerblomster. Put dem i papirsposer eller te- eller kaffefiltre, og lad poserne være åbne nogle dage, inden du lukker dem til. Gem herefter frøposerne i en tæt lukket plasticpose i køleskabet vinteren over. Husk at skrive plantenavnene på poserne.

Nu går planterne i dvale
Planterne er nu ved at lukke ned for i år, indstil derfor gødningen, og begynd først at gøde igen til foråret, når planterne atter viser tegn på liv.

Nemt at dyrke hvidløg
Hjemmedyrkede hvidløg smager fantastisk, og oktober er måneden, hvor man sætter dem, så de kan høstes næste sommer. De er meget nemme at dyrke - hvert enkelt fed stikkes 3-4 cm ned i en ikke for fed jord og skal herefter bare passe sig selv.

Tid til at lægge løg
Butikkerne bugner af smukke forårsløg, som skal sættes nu. Løgene skal sættes 2-3 gange løgets højde i dybden, og jorden skal være veldrænet og ikke for leret, så løgene ikke kommer til at stå for vådt vinteren igennem. Du kan løsne jorden med en greb, inden du lægger løgene, og fylde sand eller grus i bunden af hvert plantehul for at give løgene de bedste betingelser.

Sidste græsslåning
En god regel siger, at sidste klipning af græsplænen skal ske i oktober. Det er vigtigt, at du ikke klipper plænen for langt ned, da den så vil have dårligere betingelser for at klare sig. Klippehøjden skal indstilles til 6 cm.

Sarte sommerplanter
Har du planter i haven, som ikke er vinterhårdføre, det kan for eksempel være pelargonier, laurbær, oliven eller sommerfuglelavendel, så er det nu, de skal ind, hvis du vil gemme dem til næste år. Tag dem ind en lun dag, hvor bladene er tørre, og stil dem et køligt og lyst sted.

Glem efterårsgravningen
Efterårsgravningen af køkkenhaven er slet ikke gavnligt for jorden. Dæk i stedet jorden med et godt lag kompost, champost, hestemøg, hø eller halm, som beskytter jorden gennem vinteren. Er din jord kompakt, skal du lige løsne den med en greb først. Stik greben i jorden, og vrik den frem og tilbage - fortsæt sådan over hele jordstykket.

Plant de pottefrie planter
Lige nu er det et rigtig godt tidspunkt at plante på, da planterne stadig kan nå at etablere et rodnet, inden vinteren kommer. Især de barrodede planter (dvs. planter, som ikke står i potter) er vigtige at sætte i jorden nu, da de ikke har en jordklump med sig og derfor skal have etableret deres rødder på den nye vokseplads.

Vintergrønt til krukkerne
Er dine krukker ikke frostsikre, skal de tømmes og stilles under et halvtag, så de ikke bliver våde. Plant de frostsikre krukker til med tidlige forårsløg og noget grønt, for eksempel julelyng, efeu, hebe eller buksbom, som kan pynte vinteren igennem.

Væk med ukrudtsfrøene
Som det allersidste gøremål i haven for i år vil en gang ukrudtsbrænding på alle belægninger (dog ikke brandbare) gøre underværker. Alle ukrudtsfrøene, som er landet i revner og sprækker her i efteråret, skal brændes af, så de ikke længere er spiredygtige.