dyrekølle opskrift

Marineret dyrekølle

• 1 dyrekølle med ben, ca. 1 ½ kg
• 1 flaske rødvin
• 1 dl olie
• 2 laurbærblade
• 5 enebær
• 5 kviste frisk timian
• 2 fed hvidløg
• Friskkværnet peber
• Salt og peber
• 1 pakke bacon

Sådan laver du dyrekølle

Befri kødet for sener og hinder. Bland en marinade af rødvin og olie, laurbær, enebær, timian, hvidløg og peber. Læg din dyrekølle i et fad, hæld marinaden over, dæk til, og lad kødet marinere 1 døgn på køl. Læg din dyrekølle på en rist over en bradepande. Gnid kødet med salt og peber, og dæk det med baconskiver. Stil marinaden til side.

Steg den marinerede dyrekølle på anden nederste ribbe ved 125°, efter 15 minutters bruning ved 250° i ca. 1 ½ time, eller til din dyrekølle har en centrumtemperatur på 62°-65° på det tykkeste sted. Hæld marinade over din dyrekølle et par gange under stegningen. Efter stegning skal den marinerede dyrekølle hvile ca. 15 minutter. Gem stegeskyen og den resterende marinade.

OBS! Hvis du bruger et stegetermometer, skal det stikkes ind i din dyrekølle på det tykkeste sted, til det er i centrum af kødet, men uden at det rammer ben. Når temperaturen når 62°-65°, er kødet rosa.
 
Vildtsauce til dyrekølle
• 4 dl stegesky og marinade
• 1 dl piskefløde
• 2 spsk. hvedemel
• Salt og peber
• Evt. 1 tsk. sukker

Si stegeskyen, og spæd op med marinade, til der er 4 dl væske. Opvarm blandingen, rør en jævning af fl øde og mel, og pisk den i den kogende stegesky. Tilsæt evt. lidt ekstra fløde for at tilpasse konsistensen. Smag saucen til med salt og peber og evt. sukker.

Svampesauté i filokurve til dyrekølle
• 1 rulle filodej
• 25 g smør
• 400- 500 g forskellige svampe
• 15 g smør
• ½ bundt persille eller timian
• 5 spsk. piskefløde
• Salt og peber

Fold filodejen ud, og skær den i 16 stykker på ca. 12 x 12 cm. Smelt smørret. Pensl filostykkerne med smeltet smør, tag en fast muffinform eller lignende, og pres to stykker dej ned i hver. Kom dem i ovnen ved 175° i 10-15 minutter, til de er gyldne.

Rengør svampene, og skær dem i grove stykker. Rist dem ved kraftig varme i smør. Hak persille eller timian groft, og vend det i svampene. Tilsæt fløden, og varm retten igennem, til fløden er reduceret. Smag til med salt og peber. Kom svampesauteen i filokurvene ved servering af dyrekølle.

Smørstegte kartofler med timian til dyrekølle
• Ca. 1 kg små kartofler, kogt knap møre
• 25 g smør
• ½ bundt frisk timian

Smelt smørret i en sauterepande. Kom kartoflerne på panden, og steg dem ved medium varme, til de er let gyldne. Hak timianen, vend den i kartoflerne, og steg yderligere et par minutter.

Tranebærrelish til dyrekølle
• 150 g tørrede tranebær
• 1 lille rødløg
• 150 g sukker
• 1 dl hvidvinseddike
• 1 kanelstang
• 2 stjerneanis
• 1 laurbærblad

Hak tranebærrene groft, og skær løget i tern. Kom sukker, eddike, kanelstang, stjerneanis og laurbærblad i en gryde. Varm det forsigtigt op, til sukkeret smelter.

Kom tranebær og løg i gryden, og lad det simre et par minutter. Kom blandingen på et skoldet glas, og lad det gerne stå 2-4 dage på køl inden servering.

 

Sådan skæres din dyrekølle ud

• Læg din dyrekølle på et spækbræt, så skankbenet vender ud mod dig selv.

• Tag fat i skanken, og skær ned til knoglen, lige over knæet.

• Fortsæt med at skære, idet du følger lårknoglen hele vejen frem. Nu er det store kødstykke fri. Skær det i tynde skiver. Skær kødstykket på den anden side af benet fri på samme måde, og skær i skiver.


Relaterede artikler

Syltede svampe - forlæng sæsonen

Du kan spise disse syltede svampe lige, når du har lavet dem eller gemme dem på glas. Se i denne video, hvordan

Fasanpølse med svampe

Lækker vildt-delikatesse

Pizzasnitter med svampe

Dejligt efterårsagtige og lige til at gå til

Hvorfor er nogle svampe giftige?

Bliv klogere på giftsvampenes virkninger

Risotto opskrift- trin for trin

Lær at lave en cremet risotto opskrift med svampe og porrer

Sund lasagne opskrift med lammekød og salat

Sund lasagne kan også laves med frisk fisk, lammekød eller svampe – hvis du altså tør gå i lag med noget helt nyt.
opskrifter, mad
Aller Media A/S © 2014 - www.aller.dk