Salat

Salat med hyben og gratineret gedeost

Hyben smager herligt sammen med ost. Prøv denne sommerlige salat med gratineret ged og hyben.
af Susie Helsing Nielsen, Pia Buusmann og Mette Jansen 8.08.2008 Foto: Jes Buusmann

Forret til fire personer
• 2 spsk olivenolie
• 75 g smuttede mandler
• 1-2 tsk salt
• 15 g smør
• 1 spsk fl ydende honning
• ½ rød chilifrugt
• 200-300 g rensede hyben
• 150 g gedeost, fx Sainte Maure
• 4 håndfulde blandede, spæde salater
• 2 spsk god jomfru olivenolie
• 1 spsk balsamico

• Tilbehør: Croutoner eller brød

Opvarm olien på en pande. Rist de smuttede mandler i olien, til de er let gyldne, og drys med salt. Lad mandlerne køle af. Opvarm smør og honning på en pande. Tilsæt finthakket chili og rensede hyben. Rist hybenskallerne, til de netop er møre. Sæt ovnen på grill.

Skær gedeosten i skiver, og læg dem på en bageplade. Sæt bagepladen på næstøverste ribbe, og gratiner osteskiverne et par minutter, til de er gyldne. Hold øje med dem. Vend salaten i olie og balsamico, og fordel salaten på 4 tallerkener. Anret den gratinerede gedeost og de ristede hyben oven på salaten. Drys med saltede mandler. Server med croutoner eller brød.

Sådan rengør du dine hyben

? Skær blomst og stilk af hybenfrugterne.
? Halver dem, og skrab kernerne ud.
? Skyl hybenskallerne.
? Hvis hybenskallerne er meget bløde så halver dem, og frys dem i cirka en time. Så bliver de hårde, og kernerne nemme at fjerne.