højbede
Haveindretning

Få det bedste ud af dine højbede

Nanna Louise Post Larsen 15.06.2020
/ Foto: Iben & Niels Ahlberg
Højbede skal passes og plejes, men gevinsten af det grønne arbejde er det hele værd. Læs med her, hvor vi guider dig til succes med dit højbed.

Det er atter blevet moderne at så og plante i højbede, men før du kan trække en velvoksen og farvestrålende gulerod op af jorden, er der et par gode råd, du bør kende til. Læs med her, hvor vi giver dig vores 7 bedste råd!

7 tips til dine højbede

Der er mange fordele ved at plante i højbede. Først og fremmest er højbede nemme og overskuelige at gå til for selv den mest grønne nybegynder, og de skaber de perfekte betingelser for både krydderurter, grøntsager og smukke sommerblomster. Dernæst skaber den løse og luftige jord i højbedene rigtig gode vækstbetingelser for planterne, som dermed udvikler kraftigere og mere dybtgående rødder, som gør dem mere robuste og modstandsdygtige over for skadedyr og udtørring.

Drømmer du om at anlægge et fint og frodigt højbed i haven eller har du allerede et, som blot trænger til kunstig åndedræt? Så læs med her, hvor vi har samlet 7 af vores bedste råd!

#1: Kom op i højden

Sørg for at anlægge dine højbede i en højde, der skaber en behagelig arbejdsstilling, når du skal luge og plukke. Det er dog ikke kun din ryg, der vil være taknemmelig for et hævet højbed. Planterne vil også takke dig, for i hævede højbede skabes et tykkere muldlag, som planterødderne kan boltre sig i og lægge beslag på, når de begynder at vokse sig store og stærke.

#2: Gode materialer

Overvej nøje, hvilke materialer dine højbede skal bygges af. Grantræ og lærketræ er meget velegnede, mens trykimprægneret træ bør undgås, da det kan indeholde giftstoffer, der kan afgives til jorden og planterne. Husk også at sikre højbedenes stabilitet med lodret afstivning i hvert hjørne. Vi anbefaler, at du lader hjørneafstivningen gå lige så langt ned i jorden, som bedene er høje. Hvis dine højbede er 35 cm højt, bør afstiverne i hvert beds fire hjørner gå minimum 35 cm ned i jorden.

#3: Størrelsen

Det er helt op til dig selv at afgøre, hvor store dine højbede skal være. En god tommelfingerregel er dog, at du bør bygge højbedene så smalle, at du uden besvær kan nå ind på midten fra begge sider. Højbede kan variere i højden lige fra 25 cm til 75 cm. Vi anbefaler, at du aldrig anlægger højbede, der er højere end højden på dit køkkenbord, da arbejdspositionen i forbindelse med lugning og plukning så vil blive vældig anstrengende.

Læs også: En duftende oase

#4: Den rette placering

Placeringen af dine højbede har stor betydning for succesoplevelsen. Længderetningen skal helst være nord-syd, og du bør altid placere højbedet minimum en meter fra hæk og andre ting, der kan stjæle sollyset. Vi anbefaler desuden, at du anlægger dit højbed i nærheden af din køkkenindgang. Så har du ikke særlig langt, når du skal hente friske smagsgivere til dine måltider, og samtidig kan du (måske) nyde det smukke syn fra dit køkkenvindue.

#5: Tilfør nyt jord

Selvom jorden i højbede er luftigt og løst, synker det sammen i takt med, at det organiske materiale i jorden nedbrydes. Derfor bør du erstatte noget af den gamle jord med nyt jord eller kompost, når foråret melder sin ankomst.

#6: Plante- og rækkeafstand

Skal du have det optimale ud af de grønne anstrengelser i dine højbede er det vigtigt, at du sår og planter med den rette afstand. Selv erfarne haveejere kommer ofte til at plante med for lille afstand i deres højbede i håbet om at få en større høst målt i antal. Og ganske rigtigt får man også et større udbytte, men til gengæld bliver afgrøderne ofte meget små. Er du i tvivl om plante- og rækkeafstanden til dine afgrøder, anbefaler vi denne guide, som vi selv benytter os flittigt af.

#7: Husk at vande

Fordi højbede er hævede i forhold til den almindelige havejord, drænes vinterens fugtighed hurtigt fra jorden om foråret. Som følge heraf bliver jorden i højbedene tidligt lun, og såningen kan dermed hurtigere finde sted. Til gengæld bliver jorden i et højbed også hurtigere tør, så sørg for at være mere rundhåndet med vanding i de tørre perioder.

Kilde: Godjord.dk, Havenyt.dk, Samvirke.dk