Havetips

Undgå rygskader, når du er i haven

af Anders Reinholdt Jonssen 18.04.2017
Foto: Anita Lindberg.
Om lidt skydes havesæsonen for alvor i gang, og det kribler i de grønne fingre efter at komme i haven. Bliv klogere på, hvordan du undgår rygskader som følge af havearbejde.
Foråret er over os, og det er lig med lange, gode dage i haven, hvor det ene grønne gøremål efter det andet streges af listen. Det er herligt, men de mange hårde arbejdsstillinger i haven belaster kroppen. De gode intentioner kan ende med en omgang ondt i ryggen og en tur på langs i sofaen. Her får du de bedste råd til at tage med dig i haven. Læs også: 5 tips til at få hyacinter til at holde længere

Sådan undgår du rygskader, når du er i haven

  • Undervurdér ikke havearbejde. Det er træning – og god træning – for kroppen, men det kan være en god ide, at "varme op", så din krop er klar over, den skal til at arbejde. Lav nogle øvelser for ryggen - foroverbøjninger, bagudbøjninger, sidebøjninger samt rotationer. Disse øvelser kan man også kalde "oplysningsøvelser". De kan nemlig fortælle dig, om der skulle være noget stivhed eller låsning i ryggen, som du skal passe på, når du skal i gang med dit arbejde.
  • Variér dit arbejde. Skift mellem at luge, rive, grave, samle op og så videre.
  • Husk at holde gode pauser undervejs. Sæt eksempelvis alarmen på dit ur, så du holder pauser med et passende interval for dig.
  • Husk at drikke noget vand undervejs.

Har du smagt: Jordbærlagkage med makronbunde

  • Det er vigtigt at løfte korrekt. Og her er der mange, der kommer til at løfte med ryggen. Det kan give skader. Bøj i stedet i benene – og brug dermed hele din krop til at løfte med.
  • Undgå at arbejde med armene i en vinkel, der er over 90 grader i for lang tid af gangen. Brug i stedet en stige.
  • Lige meget hvad du laver, skal du altid være i en position, så næse og tæer kigger i samme retning. Det gør, at du ikke vrider for meget i ryggen.
  • Husk altid at stå lige med kroppen på en stige. Vær ikke doven, selvom den skal flyttes mange gange, når du eksempelvis klipper hæk.
  • Skulle uheldet være ude, hvor du alligevel kommer til at lave en forkert bevægelse, som giver smerter, så fortsæt aldrig. Det vil kun udsætte helingsprocessen.
Se også: Gode afgrøder til køkkenhaven