Lav lækker kirsebærsaft, -likør, -mos, -sirup og -sorbet til dine gæster.
Blomster & Planter

Skønne opskrifter med koncentreret kirsebærsaft

Tekst og 14.02.2017
foto: Kenn Römer-Bruhn
Har du store mængder af kirsebær, som du ikke ved, hvad du skal gøre af, eller har du planer om at tage på sanketur i naturen, er der mange måder, du kan udnytte de skønne, sødmefulde bær på. Fx til kirsebærsaft.
En tur i Smør- og Fedtmosen bød på en dejlig overraskelse, for mange af træerne bar på et væld af fuldmodne kirsebær. Vi havde medbragt teleskopstang og spand, så vi kunne nå at plukke de fine bær. Læs også: Amerikansk kirsebærtærte Vi havde slet ikke regnet med, at der ville være så mange bær på træerne. Vi fik samlet i alt 3½ kg sorte kirsebær, som havde en sød og lækker smag af koncentreret kirsebær, og som ville fungere godt som kirsebærsaft. Det var meget overvældende. Men hvad kan man egentlig bruge de skønne bær til? Det satte jeg mig for at finde ud af, og derfor blev det til en del forsøg med henkogning, syltning og lign. Det er imponerende, hvad man kan lave ud af en stor kirsebærhøst. Læs også: Pandekager med marinerede kirsebær

Kirsebærsaft

Det første, jeg kastede mig ud i at forsøge at lave, var friskpresset saft i min saftslynge. Men den stoppede desværre hele tiden til, da kernerne var alt for store. Mange af kernerne knækkede faktisk, så jeg hældte massen, som nok nærmere var mos end saft, på patentglas. Det lykkedes bedre anden gang, hvor vi tog resten af de kirsebær, vi havde plukket, og kogte dem uden at tilsætte sukker, fordi de faktisk var ret søde i sig selv. Jeg tog en halv liter saft fra kogningen, som jeg ville bruge til andre opskrifter. Resten af kirsebærsaften hældte jeg på patentglas.

Kirsebærlikør

Den kirsebærmos, som jeg fik ud af mit første forsøg på at lave kirsebærsaft, hældte jeg finsprit på, og nu lader jeg det stå at trække i nogle uger. Når kirsebærsaften har stået og trukket i lang nok tid, skal det sødes. Og så har du lækker hjemmelavet kirsebærlikør, som du kan nyde sammen med venner og familie.

Kirsebærmos

De slatne kogte kirsebær fra mit andet forsøg på at lave kirsebærsaft pressede jeg gennem et saftklæde, og der var nok til et enkelt stort patentglas. Kirsebærmosen smager skønt og har en lækker kraftig konsistens. Mosen er meget velegnet til vildt. Læs også: Lækre chokoladekugler med kirsebær

Kirsebærsirup

Næste projekt var at lave kirsebærsirup. Derfor tog jeg en kvart liter af den koncentrerede kirsebærsaft, der var tilbage, og kom den i en gryde med rør- og druesukker. Jeg lod det koge godt ind, og på den måde stod jeg tilbage med en ekstremt dejlig koncentreret kirsebærsirup.

Kirsebærsorbet

Den sidste kvarte liter af den koncentrerede kirsebærsaft lavede jeg til en lækker kirsebærsorbet. Jeg piskede to æggehvider sammen med rørsukker til en stiv masse, hvorefter jeg langsomt piskede saften i. Så hældte jeg kirsebærmassen op i min ismaskine, og kort tid efter var sorbeten færdig. Det blev til en liter perlemorsagtig, kraftig lilla og cremet kirsebærsorbet.