forside_grethe-holst
Sommerhus

Grethe forvandlede 20 m2 soldaterbarak til sommerhusidyl: ”Vi havde haft huset i nogle år, men en påske gik det galt”

af Eva-Marie Wilken. Redigeret til web. Foto: Martin Sølyst 11.07.2022
Sommerhuset er bygget for 75 år siden som en barak for tyske soldater. Men huset var uisoleret og alt for småt, så med inspiration fra lokalområdet og engelske kystområder har Grethe Holst forvandlet det lille hus i en råromantisk stil med strandstemning.

Det er svært at forestille sig, at huset med de smukke facader i akacietræ for omtrent 75 år siden var en sølle barak på 20 kvadratmeter. Det lille hus er nu genopstået som et af flere sammenhængende små­huse, tilbygninger og terrasser på grunden ved Liseleje. Grethe er indretningsarkitekt og har både tegnet huset og haft ansvaret for byggeriet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

– Idéen til byggeriet havde længe ligget og ulmet. Vi havde haft huset i nogle år, og i takt med at børnene voksede, begyndte vi at mangle plads. Huset var charmerende, men uisoleret. Vi elskede det, men det var upraktisk at være i. En påske gik det galt – vi frøs, og børnene gad ikke være her, så jeg gik i gang med at tegne. Jeg er jo vant til snedkertegninger og tømrerterminologi fra mit arbejde, så det var nærliggende for mig at tegne huset selv, fortæller Grethe.

Oprindeligt var tanken at lave en lille tilbygning, men idéerne greb om sig. Pludselig kom både stue og soveværelser med på tegnebrættet.

Farver fra hav og fyrretræer

Grethe brugte mange af sine gamle tegninger og idéer som inspiration. Hun har tidligere boet i England og har altid været fascineret af den engelsk/amerikanske beach house-byggestil, hvor forvitrede træhuse langs kystområderne følger en helt speciel DNA. Hun er fascineret af det udtryk, der opstår, når de taglagte, håndskårne spån af akacietræ bliver grå med tiden ved vejr og vinds påvirkning. Så det var stilen, der mødte familien i påsken året efter, da de besøgte det færdige hus.Indenfor havde Grethe valgt farver, der læner sig op ad det ydre miljø, naturen og den nærliggende by Hundested.

– Hundested er en gammel fiskerby, og området er præget af fiskeri, havn, vand og luft, hvilket stemningen i huset gerne må afspejle. Jeg valgte at bruge farverne fra havet, fra de skæve fyrretræer og fra himlen sammen med simple møbler og ubehandlede træ­gulve. Og så supplerede jeg med sten, flet, spånkurve og hør, forklarer hun.

Grethe fortæller, at huset har ændret funktion, siden det blev bygget om.

– Det, at vi har fået mere plads, og at huset er varmt om vinteren, giver os mulighed for at komme her oftere og blive her længere. Jeg elsker at lave mad, og naturen omkring os tilbyder både strandkål, hyben, havtorn og svampe, og alt bliver samlet og brugt i køkkenet. Det er, som om når at rammerne er ændret, har det også ændret vores måde at være her på. Som om mulighederne er langt større, og at vi er blevet bedre til at sanse dem, siger hun.

Kom indenfor i den 'romantiske barak'

grethe_holst_barakken_sommerhus

Grethe Holst har selv tegnet huset med inspiration fra den engelsk/amerikanske kystlinje-arkitektur med vindbidte træer.

Hvem?

Grethe Holst, 52 år og indretningsarkitekt med eget firma Dovetail Interiors, hendes mand, Carsten Eichstedt, 63 år og direktør, og deres to børn, Philip på 16 og Sarah på 13 år.

Hvad?

Sommerhus ved Liseleje.

barakken_traebord_fermob-v-house-of-lawson_terrasse_sommerhus

Grethe har valgt et solidt træbord, der kan tåle at stå ude hele året rundt. Som kontrast til bordet, har hun valgt røde metalstole fra Fermob v/House of Lawson.

sovevaerelse_barakken

Soveværelset er enkelt og roligt indrettet og bærer præg af det smukke quiltede sengetæppe, der er et Amish håndarbejde købt på en auktion i Sverige.

barakken_stue_grethe_holst

Pejsen fra Phillip Pejse er samlingsstedet i stuen og bliver tændt, bare det er en anelse råt udenfor. Strandcollagen over pejsen skal give en stemning af klitter og natur.

koekken_sommerhus_grethe_holst_sort_ikea

Køkkenet er et sortbejdset Ikeakøkken. Selve beklædningen på væggen i køkkenet hedder perlestaf og er de fleste steder det oprindelige.

Tip: Skab ekstra lys i de ofte små værelser ved at sætte et ovenlysvindue i taget. Det er med til at forene inde- og uderummet.

spisebord_trae_sommerhus_grethe-holst

Gå på jagt efter rustikke lamper og møbler, hvis du vil kopiere Grethes stil. Kirkestolene er fra Kaare Klint, og spise­bordet er fundet på DBA. Fiskerlampen er også et loppefund.

kig_spisestue_grethe_holst_barakken

Sommerhuset består efter renoveringen af flere sammensatte huse. Indefra skaber det åbne og luftige rum. Alligevel er stemning­en varm, da rummene er malet i cremefarver og sarte pastelnuancer tilsat gyldne træmøbler.

kontorplads_sommerhus_trae

Den lille mellemgang bliver i daglig tale kaldt kabyssen, da den har skrånende lofter og har træ på både lofter og vægge. På væggen hænger et billede af børnenes farfars båd.

sommerhus_koekken_stilleben_grethe-holst

Har du fine træbeklædte vægge, så sæt fokus på dem ved at fravælge overskabe og kun hænge et enkelt billede op som her i det sortbejdsede Ikea-køkken.

laenestol_sommerhus_barakken_grethe-holst

Mal væggene i douce farver, der minder om hav, himmel, sand og fyrretræer. Indret med møbler med et simpelt formsprog og lige linjer. Naturtræ, sten, flet og hør er materialer, der sætter fokus på stilen.