Sort sommerhus i Rågeleje - Line Hyldgaard
Sommerhus

Sommerhuset er kun 48 m2, men pladsen er udnyttet helt optimalt

af Katrine Kaul. Redigeret til web. Foto: Dianna Nilsson 15.04.2021
Da Line Hyldgaard købte det lille 30’er-sommerhus i Rågeleje, var det billigst at jævne det med jorden og bygge nyt. Men familien insisterede på at beholde huset, og i dag er de 48 kvadratmeter udnyttet på bedste vis i husets primitive ånd.

Boligreportage: Sommerhus med optimal pladsudnyttelse

For designer Line Hyldgaard handlede det om at bevare historien, da hun og familien købte sommerhus – og der måtte hellere end gerne følge både revner og ujævnheder med. De fortæller nemlig noget om stedet og al den historie, der har udspillet sig her, før de selv kom til stedet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

– Vi er nok ret nordiske i vores indretning, men det må ikke blive for pænt, og der må gerne være ujævnheder eller en mur, der er lidt i stykker, forklarer Line Hyldgaard, der ikke bryder sig om, hvis tingene bliver for polerede.

– Vores sommerhus havde nok været en bedre forretning, hvis vi havde jævnet det med jorden. Vi troede egentlig, vi bare lige skulle male og så flytte ind, da vi overtog huset. Desværre viste det sig, at huset hældte 10 cm, så vi måtte løfte huset op, placere det på nye pæle og lægge nye gulve hele vejen igennem, fortæller Line Hyldgaard, der sammen med sin mand holdt fast i, at sommerhuset skulle bestå og ikke rives ned, selv om det ifølge alle eksperter var det billigste.

– Det kan godt være, at det havde været billigere, men så havde det jo slet ikke været dét hus længere, og hele historien havde været væk, siger Line Hyldgaard.

LÆS OGSÅ: 20 tips til indretning af dit sommerhus

Primitivt frem for overpyntet

Huset er bygget i 1930'erne og er et af de første sommerhuse, der blev opført i området ved Rågeleje. Det er primitivt og bygget uden bad og med et das bagved, der i dag er blevet omdannet til et skur.

– Huset er fra 1938, og vi kunne aldrig finde på at presse noget andet ned over det, overpynte det eller overmodernisere det. Man skal kunne mærke den tid, det er opført i. Hvis man køber noget fra 1930'erne, eller fra 1970'erne for den sags skyld, så synes jeg, at man skal bibeholde det udtryk og dén historie, der ligger i det, mener Line Hyldgaard, der sparrer med manden Torben, når der skal indrettes eller tænkes nye løsninger i forbindelse med husprojekter.

– Vi gør tingene i fællesskab og kan begge godt lide at udvikle og tænke projekter sammen, og så er vi så heldige at have en super altmuligmand, der hjælper os med at føre en del af det ud i livet. Ham er vi glade for.

Det lille sortmalede sommerhus ligger midt i den grønne natur tæt på vandet i Rågeleje.

Hvem

Line Hyldgaard, 40 år og modedesigner, Torben Klitbo, 40 år, kok og iværksætter, med deres to døtre, Dicte og Malin på henholdsvis otte og seks år.

Hvad

Sommerhus fra 1938 på 48 m² i Rågeleje.

Huset er kun 48 m², men føles en del større, fordi familien har udnyttet pladsen helt optimalt. I det store opholdsrum, der oprindeligt var delt op i en stue og et lille køkken, er der blevet plads til både åbent køkken, spiseafdeling og pejsestue.Stolene er Wegners klassiske Y-stole fra Carl Hansen & Søn, lampen over spisebord­et er fra Københavns Møbelsnedkeri, og puderne er fra Caravane. Den lange bænk, der også fungerer som opbevaring, er bygget på bestilling.

Fra det store opholdsrum er der direkte adgang til den vilde natur lige uden for vinduerne. Stolen i kernelæder er fra OxDenmarq, og tæppe på gulvet i New Zealandsk uld er designet af Emil Thorup.

Er rummet for småt til en sofa, kan du kombinere soveplads og afslapning med en chaiselong. Denne udgave er IKEAs Söderhamn loungesofa, som Line selv har syet betræk til. De bløde topstykker er lavet af dyner, der er tilpasset og betrukket med hør, som også er fundet i Ikea. Inspirationen er hentet fra den italienske designer Paola Navones Ghost-sofaer, men er her altså cool Ikea-hacking.

Stuen er en del af det store køkken og spiserum, men har sit eget område centreret omkring den hvide brændeovn. Stolen i kernelæder er fra Ox Denmarq.

Huset har kun ét soveværelse, som er lyst indrettet med enkle møbler, der understreger det gode sommerliv. Senge­tøjet fra Caravane. Lampen er et loppefund og den blå Y-stol en jubilæumsmodel.

Det lille toilet er ikke prangende, men passer til huset og den tid, det er bygget i. Patinaen på spejlet fra Københavns Møbelsnedkeri og armaturet fra Toni gør, at man næsten tror, begge dele altid har været der.

Huset er ikke født med hverken bad eller toilet, og selv om toilettet nu er installeret i huset, er badet stadig en udendørs fornøjelse.

MERE INSPIRATION?

Så kan du lige her se 14 sommerhuse, du kommer i feriestemning af