11 pæne og praktiske emhætter
Køkken

11 emhætter, der er pæne og praktiske

af Max Martinussen. Foto: Lars Kaslov. 13.01.2022
En emhætte er god for indeklimaet — den fanger mados og fjerner lugt og røg — men ikke alle emhætter er lige æstetiske. Her får du tips til at vælge den rette emhætte til netop dit køkken.

Det kan være svært at vælge en god emhætte. Den skal helst være effektiv, men den må for alt i verden også gerne være pæn og passe sammen med de andre køkkenelementer.

En emhætte er et af de vigtigste elementer i dit køkken, fordi den sørger for, at du kan holde et sundt og behageligt indeklima.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Damp, røg og fedt hænger i luften under madlavning, og hvis ikke en emhætte suger det til sig, og får det ud af rummet, så lægger det sig som en fedtet belægning på nips, grej og skabe. Madosen sætter sig i alt som en ubehagelig lugt, og den er ikke til at slippe af med igen. Det undgår du med en god og effektiv emhætte.

Her får du først tips til at vælge en passende og effektiv emhætte, og længere nede får du masser af inspiration til at vælge en pæn og formfuldendt løsning.

Emhætter — både pæne og effektive

Ud over at gøre dig nogle overvejelser om hvilken type emhætte, der er den rette, så er det værd at overveje hvilket udtryk, du godt kunne tænke dig. I bunden af artiklen har vi samlet en række af gode råd til indretning med emhætter — med tilhørende billeder, selvfølgelig.

Hvordan vælger jeg den rigtige emhætte?

En stor del af valget af emhætte handler om smag og behag. Der er en række forskellige typer af emhætter, der har forskellige fordele og ulemper særligt ift. indretningen af dit køkken. En bordemhætte fylder ingenting rent visuelt, men kræver plads under bordpladen, hvor emhætter ellers ofte kræver skabsplads i højden. En udtræksemhætte kan være diskret og fylder ganske lidt, imens en større, kraftigere og væghængt emhætte har stilistisk pondus og ofte væsentlige større sugekraft.

Hvor højt skal en emhætte hænge?

Det er vigtigt, at din emhætte hænger i den korrekte højde, så du får mest muligt ud af den. Lad den hænge et sted mellem 50 til 60 cm over din kogeplade, hvis den kører på el og 70 til 88 cm, hvis du har en gaskogeplade. Mange emhætter hænger skråt eller vertikalt - dem kan du med fordel sænke en smule, så det nederste af emhætten hænger cirka 40 til 50 cm over kogepladen.

Typer af emhætte

  • Væghængte emhætter.
  • Indbyggede emhætter.
  • Emhætter til centralventilation.
  • Udtræksemhætter.
  • Bordemhætter.

TIP: Vælg en emhætte, der ikke er i vejen, når du laver mad. Slår du hovedet på den, kan det næsten være lige meget, hvor god en sugeevne den har.

Vælg et emhættedesign, der passer til dig

De fleste emhætter er meget fremtrædende i et køkken, så designet har en del at sige. Heldigvis laver flere og flere emhætteproducenter emhætter i lækre designs, der sagtens kan måle sig med køkkenets øvrige indretningsgenstande.

En indbygget emhætte er god, hvis du gerne vil gemme den lidt af vejen. En loftmonteret emhætte giver et åbent og afslappet udtryk i rummet — det er den fortrukne løsning, hvis den skal hænge over en kogeø. Væghængte emhætter passer ind i de fleste køkkener og fås i alverdens forskellige designs og størrelser.

Hvis emhætten ikke ligefrem skal være et lækkert blikfang i sig selv, så er der masser af modeller som er designet til at gå i ét med de øvrige køkkenelementer. Længere nede får du en række tips til at indrette dit køkken så emhætten bliver noget nær usynlig. Du finder også gode råd til valg af emhætte, hvis den gerne må være et centralt blikfang.

Valget er dit, men der er alligevel nogle tekniske specifikationer, der er værd at have styr på:

Kapacitet: Hvor godt suger den?

Det er et godt spørgsmål at stille og i produktbeskrivelsen vil en emhættes sugeevne være omtalt som ’kapacitet’.

For at få det optimale ud af din emhætte, skal du regne med, at den skal kunne tømme dit køkken for luft 10 gange i timen.

Emhættens kapacitet vil være angivet som et antal rummeter i timen, fx 400 m3 pr. time.

Find dit køkkens ca. rumfang ved at gange dets sider og højde — (højde*bredde*længde) — ganger du så dit køkkens rumfang med 10, så har du den kapacitet, som det er nødvendigt at din emhætte har.

Er du en drømmer? Se 25 drømmekøkkener.

Lydniveau: Larmer den?

Måske giver det sig selv at en emhætte, der virkelig kan suge, også kan larme. Emhætter med høj kapacitet larmer typisk noget mere, men prisen har også noget at sige ift. lydniveauet.

På emhætten vil ofte være angivet et antal decibel — men hvor meget larmer 50 dB helt præcist? Sat lidt i perspektiv ligger en flymotor omkring 140 dB, en græsslåmaskine lige under 100 dB og en normal samtale er omkring 60 dB. Emhætter med et lydniveau under 60 dB er ganske passende til køkkener, hvor der også skal være plads til samværet over gryderne.

Skal jeg vælge kulfilter eller udsugning?

Et kulfilter er smart, hvor der ikke er plads eller tilladelse til at trække rør til en udsugningskanal. Emhætter med et kulfilter fungerer ved at trække luften igennem et filter, i stedet for at blæse den ud af køkkenet. Du sparer pladsen til en udsugningskanal, men en emhætte med kulfilter er ikke helt så effektiv ift. at opfange småpartikler som en udsugningsemhætte.

Intern, ekstern eller slet ingen motor?

Når du kigger på forskellige emhætte-typer, vil du hurtigt opdage at nogle har en ekstern motor. Det er modeller, hvor det meste af maskineriet ikke sidde inde i enheden, men i stedet skal monteres et andet sted fx på en væg eller på et tag. Fordelen ved en ekstern motor er et lavere lydniveau.

Modeller med intern motor er klart nemmest at installere, da hele mekanismen er samlet i én enhed, der er lige til at hænge op.

Det kan også være at emhætten skal kobles til en kollektiv udsugning — altså et eksisterende udsugningssystem. Det vil typisk være hvis du bor i et lejlighedskompleks med centralventilation.

Når det tekniske er på plads, er det tid til at tage nogle beslutninger ift. det æstetiske. Her har vi samlet 10 gode eksempler på, hvordan du kan få emhætten til at passe perfekt ind, når du indretter dit køkken.

11 tips til stilsikker indretning med emhætter

En usynlig emhætte
Pernille Kaalund

1. Gør emhætten usynlig

Det er lige før, at der er tale om et synsbedrag. Her er en hvid emhætte kombineret med hvide hylder og en hvid væg. De vandrette linjer fra hylderne og metrofliserne får emhætten til nærmest at forsvinde i et ellers let køkken. Den sorte bordplade hjælper ved at skabe skarp kontrast.

Emhætte der matcher køkkenet.
Mette Wotkjær

2. Match emhætten med køkkenets øvrige elementer

Vælg en emhætte i samme stil som køkkenets øvrige elementer. På den måde stikker den ikke ud, men indgår i stedet i sættet af elementer, der er valgt i indretningen. Her er det stilrent stål i samspil med dæmpede blå farver.

Frithængende emhætter er stilsikre.
Frederikke Heiberg.

3. Frit valg med frithængende

En emhætte over en kogeø kan få lov at være mere markant end ellers. Uden at læne sig op andre køkkenelementer kan den sagtens holdes i et mere råt og industrielt look end resten af køkkenet.

Læg mærke til, at der er god højde under emhætten, så den ikke er i vejen under madlavning.

Emhætte til lille køkken.
Yvonne Wilhelmsen.

4. Små køkkener, små emhætter

Store emhætter kan være voldsomme i små køkkener — her er det bedre at gå lidt på kompromis med støjniveauet og få en mindre men kraftigere emhætte. Så få du en diskret emhætte, når den ikke er i brug, men et godt indeklima, når du laver mad.

Små køkkener: Tips til det lille køkken.

PR.

5. Overvej bagbeklædningen

Hvis du har træklædte vægge som her, er det vigtigt med en ordentlig emhætte, da væggene er sværere at gøre rene for snavs og os.

Træbeklædte vægge kræver en del af resten af køkkenets indretning. Her er der brugt en mørkere, blå farve og hvidevarer med kant for at skabe et godt spil. Læg også mærke til knagerne, der med deres vandrette linje binder emhætten ind i helheden.

Emhætte med roligt look.
Tia Borgsmidt.

6. Emhætter skal ikke overtænkes

Her løber køkkenet i sig selv med al opmærksomheden, og en helt simpel emhætte i hvid monteret på en hvidmalet væg gør ikke meget væsen af sig.

Moderne emhætte med hvidt glas.
Mette Wotkjær.

7. Et moderne udtryk kan sagtens dæmpes

Her er der valgt en emhætte med et mere moderne udtryk, men for at den ikke stjæler opmærksomhed fra et ellers roligt køkken, er der valgt en model i hvid glas, som falder i et med både vægge og køkkenelementer.

Brug detaljer til at stjæle fokus fra emhætten.
Søren Staun.

8. Lad detaljerne drage blikket

Små detaljer kan være med til at fange øjet og trække opmærksomheden væk fra uskønne dele af køkkenet. Her er emhætten en forholdsvis stor klods at se på, men stænkpladens fine farver binder hele kogestationen sammen til et samlet hele.

Lad emhættekassen matche stilen.
Camilla Hay

9. Lad søjlen gå i ét med stilen

Hvis du vælger at få lavet et kabinet til en indbygningsemhætte, kan du helt selv vælge stil og udtryk. Her samler kabinettet elementer fra alle køkkenets øvrige dele. Lodrette, hvide planker fra væggen og kanterne matcher loftsbjælkerne og de vandrette linjer fra hylderne.

Speciallavet emhætte skiller sig ud.
Trine Bukh.

10. Lad emhætten være blikfang

I stedet for at forsøge at gemme emhætten, kan den få lov at give køkkenet karakter. Mørke køkkenelementer og rå detaljer gør det muligt at vælge en vovet emhætte . Her er der lavet et kabinet i messing.

Tip: Brug stueplanter til at bløde et råt look lidt op.

De sorte køkkenelementer er fra Ikea med greb fra H. Skjalm P., og bordpladen er i grå natursten fra Borderstone. Den lille kiste og stenmorteren er fra Christiansen & Co. De gamle spækbrætter er fra Fil de Fer.

En billig emhætte kan også være fin.
Mette Wotkjær.

11. Lad emhætte være emhætte

Her er en simpel udtræksemhætte monteret direkte på køkkenets hylder med en diskret, grå kasse til at skjule motor og tilslutning. Det er en enkel løsning, uden at der er brugt alverdens tid og energi på at designe noget usynligt eller stilrent. Emhætten får lov at være en emhætte, og den passer uden videre ind i et fint hverdagskøkken, hvor alt har sin plads og funktion.

Læs videre om køkkenindretning: Indret et smukt køkken-alrum.