Sådan tager du de rette valg i køkkenet
Køkken

Boligbrevkasse: Sådan tager du de rette valg i køkkenet

af redaktionen. Foto: Jonas Häll og Karin Gråbæk 13.12.2021
Hvor brede skal køkkenskufferne være? Hvad skal du være opmærksom på, når du skal vælge grebstype til køkkenet? Og hvordan er det nu lige med syre på en marmorbordplade? Få svarene fra Mad & Boligs indretningsekspert lige her.

Når køkkenet skal have en makeover, er der uendeligt mange valg, der skal træffes. Og det giver god mening at undersøge de mange muligheder til bunds, før du beslutter dig, når du skal leve med de endelige valg i mange år. Her gør Mad & Boligs tidligere indretningsekspert, Frida Ramstedt, dig klogere på tre klassiske køkken-dilemmaer.

Boligbrevkasse: Sådan tager du de rette valg i køkkenet

Hvor brede skal køkkenskufferne være

Køkkenet er fra Garde Hvalsø

Spørgsmål: Bredde på skufferne?

Hvor brede skuffer skal jeg vælge? Jeg kan godt lide de meget brede skuffer på 80 centimeter, men er i tvivl om, om der er nogen ulemper.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hilsen Sofie

Svar:

Fordelen ved brede skuffer er blandt andet, at du kan placere lidt større ting i dine skuffer, at du kan installere en større kogeplade, uden at der er en visuel ubalance, og at du får færre linjer at tage hensyn til i din planlægning. Men afhængigt af hvordan arbejdsfladen fordeles i køkkenet, kan brede skuffer også låse tilgængeligheden til det, du har i dem, især hvis der er flere, der laver mad i køkkenet på samme tid. Tænk over, hvordan det fungerer praktisk i hverdagen. Har du adgang til bestik, tallerkener og glas, selv om nogen skærer grøntsager, eller låser de åbne skuffer meget af gulvoverfladen og arbejdsfladen? Det er svært at give et generelt svar, men afvej fordele og ulemper, og overvej, hvad der er bedst for dig.

Hilsen Frida

Spørgsmål: Greb eller ej?

Skal jeg vælge et køkken med eller uden greb? Og skal jeg i så fald tage messing eller metal?

Hilsen Trine

Svar:

Det handler hovedsageligt om smag og rengøring. Hvor ofte orker du at tørre køkkenfronterne af? Med grebslister undgår du beslag, men skjulte håndtag skjuler ikke fingeraftryk og snavs særlig godt, og da du sætter fingrene tæt på selve lågerne, skal de rengøres oftere. Fordelen er dog, at du får bedre fat – jo mindre greb du vælger, des dårligere fat får du. Til integrerede apparater og tunge skuffer anbefaler jeg derfor grebsvenlige håndtag (ikke knopper). Vælg et cc-mål (det vil sige afstanden mellem skruehullernes midtpunkt), der er standard, så du nemt kan udskifte grebene og opdatere køkkenets udseende i fremtiden. Messing eller krom? Hvad har du mest derhjemme, og hvad kan du bedst lide? Kan du lide begge, skal du holde fast ved det, der dominerer i dit hjem – eller vælge messing til varme farvetoner på dine køkkenfronter og sølv/krom til kolde.

Hilsen Frida

fridas-boligbrevkasse_marmorbordplade_i_koekkenet.

Køkken fra Stilleben Architects.

Spørgsmål: Marmor i køkkenet?

Jeg synes, at marmor som bordplade er meget flot, men har hørt, at den ikke kan tåle syre. Gælder det også, hvis jeg hurtigt gør bordet rent med rengøringsmidler? Eller hvad kan jeg vælge?

Hilsen Anne

Svar:

Det er rigtigt, at marmor og natursten er følsomme over for syre, så sørg for at kontrollere pH-værdien i de rengøringsprodukter, du bruger. Poleret marmor er lidt mere modstandsdygtigt over for pletter end matte overflader, der absorberer mere væske. Du kan også imprægnere stenen, så den kan modstå mere, men hvis du er meget bange for pletter og ved, at du ofte spilder mad, der kan misfarve (f.eks. citron, rødvin, gurkemeje eller granatæble), så vil jeg anbefale, at du investerer i en kompositsten som Silestone (f.eks. farven Lagoon) eller Dekton i stedet.

Hilsen Frida