Karklud med mikroplastik
Tips & tricks

Derfor er din karklud skadelig

Christine Agertoft 17.02.2016
/ Foto: Bjørn Jakobsen
Den klassiske lyserøde, lysegule og lyseblå karklud er fast inventar i mange danske køkkener, men den er faktisk både skadelig for dig og dine omgivelser.

Intet er mere hverdagsagtigt end karklude, og især de klassiske lyserøde, lysegule og lyseblå standardklude er at finde i rigtig mange danske hjem. Forklaringen er ofte, at de er billige og nemme at finde, men brugen af dem er ikke uden omkostninger.

Det usynlige plastikaffald

En helt almindelig karklud indeholder nemlig omkring 15- 20 procent plastik (ofte mærkes polypropylen, PE, PP, PMMA eller PET på varedeklarationen). Det er ikke plastik, du kan se med det blotte øje, men mikroplastik, der er mindre end 5 millimeter i diameter. Det er det, der gør mikroplastik så skadelig. For mens vi i den vestlige verden forsøger at komme plastikforurening til livs ved at genbruge og forbrænde plastikaffald, så sniger mikroplastik sig ind i vores hjem, i vores vand, i vores mad og måske også i vores krop.

Køb karklude uden mikroplastik her!

Derfor er din karklud skadelig

De bittesmå plastikpartikler bliver udskilt, når du vasker din karklud i vaskemaskinen, og bliver ubemærket skyllet ud med det beskidte vand og ender på et rensningsanlæg, hvor det også slipper igennem filtreringssystemet og ender ude i verdenshavene. Allerede i 2014 gjorde et rådgivende udvalg (GESAMP) FN opmærksom på, at der bliver fundet mikroplastik i havet og også i de dyr, der lever i havet. Man ved endnu ikke præcis, hvordan det påvirker miljø, mennesker og dyr, men GESAMP skriver i deres rapport: ”Indtagelse af mikroplastik kan påvirke værtsorganismens fysik og potentielt kompromittere dens fysiske tilstand.”

Det kan du gøre

Der er mange kilder til mikroplastik i verdenshavene, og karklude udgør selvfølgelig kun en meget lille del. En stor del opstår, når plastikaffald i havene nedbrydes til mikrostykker, nogle skønhedsprodukter indeholder mikroplastik og så indeholder fx fleece-tøj plastikfibre, som også bliver skyllet ud i vandkredsløbet, når det vaskes. Men selvom problemet er stort og komplekst, og der stadig mangler megen viden på området, så kan du gøre en forskel ved at købe karklude, skuresvampe, skøndhedsprodukter og tøj uden mikroplastik. Du kan også bare hækle dine egne karklude og måske endda dele ud til venner og bekendte.

Kilde: GESAMP