Hvor rent er dit køkken?

Hånden på hjertet: Hvornår har du sidst renset ovnen, hvor tit bliver karkluden skiftet, og husker du at få ryddet op på hylderne i køleskabet, så der ikke står gamle madvarer?

Tirsdag d. 11. februar 2014 - af Iben Rouw / Foto: Ditte Capion-Damgaard

Hvor rent bør der egentlig være i dit køkken, og er du god nok til at holde hygiejnen i top? Her får du ti tips til, hvor rent der egentlig bør være i dit køkken!

Læs også: Få nyt køkken for få penge

1. Personlig hygiejne
Personlig hygiejne er første skridt på vejen til god køkkenhygiejne. Brug flydende håndsæbe, og brug cirka 15 sekunder på at sæbe hænderne ordentligt ind og skylle dem af. Når du er færdig, tørrer du hænderne i et rent håndklæde - ikke i et viskestykke, som senere kommer i kontakt med det rene køkkenudstyr!

2. Væk med forkølelse
Forkølelse og andre infektioner i luftvejene smitter nemt gennem maden, så gå lidt væk, hvis du skal hoste eller nyse, og vask hænderne en ekstra gang, når du har pudset næsen.

3. Råt kød
Når du håndterer råt kød, fjerkræ, æg og rå grøntsager, bør du vaske hænderne igen, hver gang du går i gang med at rense og snitte en ny type råvare. Især når du laver mad med fjerkræ eller æg, er det vigtigt at
undgå, at de rå råvarer kommer i kontakt med hinanden via hænderne eller via redskaber og skærebræt.

4. Køleskabet
Køleskabet skal rengøres med jævne mellemrum. Vask hylderne og de indvendige sider med vand tilsat opvaskemiddel, og ryd op i varerne, så der ikke står gamle madrester eller varer. Temperaturen i køleskabet skal være mellem 2 og 5°.

Se også galleriet: Smukke køkkener i forskellige stilarter

5. Madrester
Rester fra et måltid kan godt gemmes, men sæt dem i køleskabet hurtigst muligt. Hvis resterne har stået fremme ved stuetemperatur i over to-tre timer, skal de kasseres. Rester af varm mad, som skal serveres igen dagen efter, skal helst varmes godt igennem før serveringen.

6. Karkluden
Karkluden bør skiftes hver eneste dag. Gør det til en vane at lægge karkluden til vask, når der er ryddet væk efter aftensmaden, og læg en ren og tør klud frem. Fugtige karklude med små madrester er en lidt for god grobund for bakterier, og for at komme dem til livs skal kludene vaskes i vaskemaskinen ved 60°.

7. Køkkenrullen
Køkkenrulle er god at have ved hånden som erstatning for karkluden, fordi papiret bare smides væk efter brug, så man undgår bakteriespredning. Brug køkkenrulle, hvis du for eksempel skal tørre kødsaft op, tørre noget spildt op fra gulvet, gøre køkkenvasken ren og så videre.

Læs også: Sådan sparer du tid i køkkenet

8. Rene redskaber
Brug rene redskaber i køkkenet, så du ikke overfører bakterier fra en råvare til en anden. Brug for eksempel aldrig den samme kniv til at skære kød og snitte grøntsagerne.

9. Skærebræt
Brug altid et rent og tørt skærebræt frem, når du skal i gang med at snitte en ny råvaretype. Efter brug kan det være smart at skolde skærebrættet med kogende vand, især hvis man har skåret råt kød eller fjerkræ på det. Lad skærebrættet tørre helt.

10. Ren gør ovnen
Brug et ovnrensningsmiddel og følg vejledningen på emballagen, eller smør ovnens indvendige flader ind i brun sæbe og varm ovnen op til 90° i en halv time. Lad ovnen køle af igen, og vask den brune sæbe af.

Læs også: 5 steder du har glemt at gøre rent

Læs mere om:

Læs også: