Haven lige nu

Der er nok at gå i krig med i haven, når sommeren er på sit højeste. Men allerede nu kan du så småt begynde at forberede dig på efteråret i haven. Få de bedste tips til haven lige nu!

Onsdag, 19. juli 2017 - 9:56 - af Susie Helsing Nielsen. Foto: Jes Bussmann.

Det er lige nu, at de smukke frugt- og bærbuske står allerflottest. Det gælder om at tage sig tid til at nyde synet og smagen, men så snart sommeren går på hæld, skal du begynde at forberede dig på efteråret i haven. Få vores havekonsulent, Susie Helsing Nielsens, bedste tips til haven lige nu. 

Læs også: Kom helt ned i gear i en terapihave
 

Uundværlige skadedyr

Skadedyr er generende, når de ødelægger planterne, men set fra naturens side er de uundværlige. Skadedyrene er fx et vigtigt fødeemne for både fugle og insekter – insekter, som bl.a. er nødvendige for planters bestøvning og dermed en stor del af fødevareproduktionen. Husk, at skadedyrene først og fremmest angriber svage planter og på denne måde gør plads til de stærkere planter.
 

Klip rosenbusken ned

Efterhånden som roserne afblomstrer, er det en god idé at klippe de visne rosenhoveder af, så planterne kan bruge energien på at danne nye rosenknopper i stedet for at udvikle hyben. Når de har blomstret endnu en gang, kan de ikke presses til en ny blomstring, så lad dem i stedet danne hyben, som kan stå og se smukke ud gennem vinteren.

 

Agurketid i drivhuset

Sørg for hele tiden at få høstet agurkerne i drivhuset, også selvom de giver mere, end du kan nå at bruge. Får frugterne lov til at blive siddende, holder planterne op med at udvikle nye, fordi de ikke har energi til at forsyne så mange frugter med vand og næring. Er du på ferie, så lad naboen høste. Så holdes produktionen i gang. 

 

Skadedyrsbekæmperen svirrefluen

Svirrefluen har udviklet sig til at ligne både hveps, bi og humlebi for at beskytte sig mod fjender, men den er ganske uskadelig og kan hverken stikke eller bide. Her i landet findes der ca. 269 forskellige arter, og de er alle sammen rigtig gode at have i haven, for de er med til at holde skadedyrsbestanden nede.
 

Se også: Sådan ser kartoffelskimmel ud

Klip salvien ned

Hvis du ikke klippede din salvie ned i foråret, står den lige nu og blomstrer så smukt med sine lyslilla blomster og tiltrækker masser af nyttige insekter. For at planten skal holde sig tæt og frisk, skal den klippes ned hvert år, men skal den blomstre igen til næste år, er det vigtigt, at du klipper den ned lige efter blomstring. 
 

Frisk persille året rundt

Har du overflod af persille, kan du plukke en masse til fryseren, så der er lækker velsmagende persille til maden vinteren igennem. Selvom den er frossen, har den langt mere smag end friske planter, der købes om vinteren. Persille egner sig − i modsætning til mange andre krydderurter − ikke så godt til at blive tørret, da det ændrer smagen til noget ganske andet end den lækre persillesmag.

 

Tynd ud i frugtbuskene

Når frugtbuske bliver fem-seks år, skal du begynde at tynde dem ud, så der kan komme lys og luft ind til bærrene. Så udvikles nye frugtbare grene. Samtidig med at du høster bær, er et godt tidspunkt at tynde ud i buskene. Fjern hvert år et par af de ældste grene så langt nede ved jorden som muligt.
 
 
 

Squash i bunkevis

Bare én squashplante kan hurtigt give en overflod af frugter. Er du ved at have alt for mange squash, kan du bruge blomsterne i stedet for at lade dem udvikle sig til frugter. Blomsterne kan spises rå, eller du kan prøve at farsere dem eller dyppe dem i pandekagedej og friturestege dem.
 

Spiselige stokroser

Stokrosen har tidligere været anvendt medicinsk. Både rødder, blomster og blade blev brugt på forskellige måder mod bl.a. hoste, betændelse, forstoppelse, tandpine, brandsår og skørbug. I dag bruges planterne ikke, men blomsterne er spiselige og er rigtig fine at bruge som pynt både i salater og på kager og desserter.

 

Bladlus er mariehønens livret 

Har du problemer med lus i dine stueplanter eller planterne på altanen eller i drivhuset, kan du samle mariehøns ind og sætte dem ud på planterne. Her tygger de sig hurtigt gennem de mange små søde og saftige bladlus. 
 
 

Læs også: