Forårsløg gendyrkes i vand
Køkkenhave

Dyrk eller gendyrk forårsløg

af Christina Riis. 20.04.2023
Foto: Shutterstock.
Forårsløg er noget af det nemmeste at dyrke selv, og det kan gøres på flere måder – vi guider dig i hvordan og hvornår, du høster og sår!

I stedet for at smide resterne af dine grøntsager ud, kan du faktisk gendyrke mange af dem. Det gælder bl.a. salat, løg, gulerødder, kål, hvidløg – og forårsløg! Det gavner både pengepungen, klimaet og veltilfredsheden ved selv at dyrke noget og se det vokse.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Fremgangsmåden ved gendyrkning af forårsløg er simpel – alt, du skal bruge, er et stort glas vand og bunden af de forårsløg, du har købt i et supermarked. Du behøver ikke engang en have eller en altan! Du kan også så forårsløg fra frø på friland. Læs med og følg den simple guide til (gen)dyrkning af den skønne grøntsag!

Forårsløg: En vitaminrig grøntsag

Forårsløg har en hvid bund og en grøn top eller stængel, og begge dele kan spises. De kan anvendes i en masse madretter og salater eller som frisk drys på maden. De bruges gerne i asiatiske wok-retter, hvor den hvide del steges, og den grønne drysses over den færdige ret inden servering.

Forårsløgene bevarer bedst sine mange vitaminer og mineraler, når de spises rå. De er faktisk rige på både A-, B- og C-vitaminer – og mineralerne kalium, kalcium og jern samt kostfibre, der er gode for fordøjelsen.

Løgene er i sæson i sommerhalvåret herhjemme, men de kan købes året rundt.

Smagen er mild i forhold til andre løg som fx zittauer, og det gør dem velegnede i salater. Ikke mindst fordi de samtidig er noget mere dekorative med deres friske grønne farve, så de gør sig godt som topping på fx tunmousse. Og så overdøver den milde smag ikke madens øvrige ingredienser, hvilken kan være godt til fiskeretter.

I retter hvor løgsmagen skal være mere fremtræden, eller hvor det kræver længere opvarmning (eks. i frikadeller), vil forårsløg ikke kunne erstatte almindelige løg.

Sådan gendyrker du forårsløg

  1. Køb et bundt økologiske forårsløg i et supermarked.
  2. Både den hvide og den grønne del af forårsløget kan spises, men brug kun den grønne del, så du har bunden med rødder tilbage.
  3. Sæt bunden med rødder i vand og placer planten på en solrig plads, fx på altanen eller i vindueskarmen.
  4. Efter et par dage kan du sætte planten over i en potte med fugtig jord, eller du kan lade den stå i vand. Husk at skifte det regelmæssigt.
  5. I løbet af et par uger vil planten vokse frem igen, og du kan løbende klippe forårsløg af efter behov!

Sådan dyrker du forårsløg fra frø

  1. Forspir løg eller løgfrø i vindueskarmen eller drivhuset fra februar måned.
  2. Plant løgene eller frøene ud i 2-3 cms dybde, når de er spiret, og sæt dem med 3-4 cm's mellemrum og med 20 cm mellem hver række.
  3. Vand planterne regelmæssigt, så jorden holdes fugtig, og lug ukrudt efter behov.
  4. Høst forårsløg løbende mellem juli og september, eller når planterne er ca. 10 cm høje.
  5. Gendyrk dine forårsløg som beskrevet længere oppe!

Pasning og høst

Forårsløg kræver stort set intet andet end vand! Om du dyrker dem på friland eller i vindueskarmen, skal du bare sørge for fugt. Hold jorden fugtig og lug den for ukrudt - eller hvis du gendyrker i vand, så husk at skifte vandet regelmæssigt.

Du behøver ikke at gøde dine forårsløg, men hvis du gerne vil, så sørg for, at gødningen er organisk.

Forårsløg er en af de sjoveste grøntsager at (gen)dyrke, de vokser nemlig hurtigt! Du kan høste fra planten løbende over sommeren, men en huskeregel er, at planten skal være ca. 10 cm, før du klipper fra den.