Konfekt

Marcipansymfoni

De ligner små fine kunstværker. De smager, så englene synger, og de er super nemme at lave selv. Her får du en række fristende opskrifter på Marcipankonfekt.
af Ann-Marie Grønning og Charlotte Pletcher-Frankild 8.12.2008 Foto: Anders Grønning

Jul eller ej - konfekt er delikat og kan serveres hele året rundt som godter til kaffen.
Når man laver konfekt, er det vigtigt at lave det i mundrette bider og at opbevare det tørt og køligt.

Marcipansymfoni

Rustikke marcipanbrød

Cirka 15 styk

Det skal du bruge:
150 g marcipan • 2 spsk cognac • 25 g tørrede abrikoser • 25 g ristede, blandede nødder, fx pecan-, hassel- eller valnødder • Pynt: 150 g overtrækschokolade og hakkede nødder

Sådan gør du:

Ælt marcipanen med cognac. Hak abrikoser og nødder groft, og bland dem i marcipanen. Form små marcipanbrød af blandingen. Smelt chokoladen over vandbad, overtræk marcipanbrødene med chokoladen, og pynt med hakkede nødder.

Trekanter med kandiseret appelsin

Cirka 18 styk

Det skal du bruge:
100 g marcipan • 2 spsk Cointreau • 20 g kandiseret appelsinskal • Pynt: 50 g hvid og 50 g mørk overtrækschokolade

Sådan gør du:
Ælt marcipanen med Cointreau. Hak den kandiserede appelsinskal groft, og bland den i marcipanen. Rul massen ud i ca. 1 ½ cm's tykkelse, og skær den i firkanter, som deles til trekanter. Smelt den hvide og mørke chokolade over vandbad, og overtræk trekanterne med chokolade.

Dadelkonfekt

20 styk

Det skal du bruge:
20 dadler • 50 g marcipan • Pynt: 100 g mørk og 25 g lys overtrækschokolade

Sådan gør du:
Åbn dadlerne med en kniv, fjern stenene, og fyld en kugle marcipan i dadlen. Smelt den mørke chokolade over vandbad, og overtræk konfekten med chokoladen. Lad det størkne, og smelt den lyse chokolade over vandbad. Dyp en gaffel i chokoladen, og lav fine pyntestriber på konfekten.

Juletræer af pistacie

Cirka 12 styk

Det skal du bruge:
200 g marcipan • 100 g pistaciemasse • flormelis • udstikker med grantræsform • Pynt: 150 g mørk overtrækschokolade • sukkerkugler

Sådan gør du:
Ælt marcipan og pistaciemasse sammen. Rul derefter massen ud på en bordplade, drysset med flormelis. Udstik grantræer. Smelt chokoladen over vandbad. Dyp grantræerne i chokoladen, og pynt med sukkerkugler.

Mere end marcipan

Konfekt er meget mere end nougat og marcipan. Der er ikke grænser for hvilke lækre ingredienser, du kan bruge, når de små søde godter skal kreeres. I nedenstående opskrifter finder du blandt andet dadler, kirsebær, arbrikoser, baileys og hindbærchokolade.