Desserter

Lækker, klassisk créme brûlée

Créme brûlée er en lækker fransk dessert, som altid vækker begejstring omkring bordet. Få opskriften på klassikeren her!
af Camilla Zarah Lawes & Line Sølvhøj Johansson. 7.01.2014 Foto: Columbus Leth.
Klassisk créme brûlée

Créme brûlée betyder brændt creme og er en skøn, fransk dessert, som ovenikøbet er nem at lave. Flamber sukkeret på toppen, anret desserten med friske bær og hør, hvordan dine gæster vil rose den lækre dessert.

Ingredienser

  • 1 vaniljestang
  • 2½ dl piskefløde
  • 2½ dl sødmælk
  • 10 æggeblommer (evt. 5 bægre pasteuriserede)
  • 90 g sukker
  • Fint rørsukker til pynt
  • En brænder
  • 12 små ovnfaste skåle

Sådan laver du créme brûlée

  1. Tag kornene ud af vaniljestangen (gem dem), og kog piskefløde og sødmælk op med vaniljestangens bælg.
  2. Rør æggeblommerne sammen med sukker og vaniljekorn.
  3. Fjern vaniljebælgen, og hæld den kogende mælkeblanding i æggeblommeblandingen i en meget tynd stråle, mens du forsigtigt rører med en gummiskraber. Test, om cremen har sat sig, ved at dyppe en træske i den og tegne en streg med en finger midt på træskeen. Hvis cremen render sammen, så rør lidt længere.
  4. Afkøl cremen, og fordel den i små ovnfaste skåle. Bag dem i cirka 1 time og 10 minutter ved 105º midt i ovnen. Cremen skal være fast, når du forsigtigt rører ved den. Afkøl cremen, og stil den på køl, til den er helt kold.
  5. Tag cremen ud lige før servering, drys med rørsukker, og brænd forsigtigt, så sukkeret smelter til karamel. Server straks.