Den bedste opskrift på jødekager

Den bedste opskrift på jødekager

Jødekager er blandt julens klassiske småkager. Vi giver dig den bedste opskrift, og samtidig muligheden for opdatere klassikeren med et lækkert mellemlag af karamel.

Fredag, 10. november 2017 - 9:22 - af Camilla Biesbjerg Markussen. Foto: Betina Hastoft.

Julen er fuld af traditioner, og årets julebagning er hos mange en tradition, der aldrig skal pilles ved. Forståeligt! Noget bagværk smager bare mere af jul end andet, og den smag skal der altså ikke pilles ved. Det gælder også jødekagerne.

Vi giver dig derfor en helt klassisk opskrift på jødekager, men tillader os samtidig at tilføje noget nyt: Karamel. Opskriften kan sagtens laves uden karamel – den er blot noget, du kan vælge at tilføje ved servering, hvis du alligevel tør at pille lidt ved traditionerne. Karamel har jo heller aldrig ødelagt noget, vel?

Vil du selv lave karamellen til dine jødekager? Få en opskrift på saltkaramel her!

Det skal du bruge til dine jødekager:

Ca. 60 stk. (eller 30 sammen­lagte kager)

  • 1 vaniljestang
  • ½ usprøjtet citron
  • 250 g hvedemel
  • 100 g sukker
  • ¼ tsk. salt
  • 150 g koldt smør
  • 1 æg

Pensling og drys:

  • 1 æg
  • 30 g mandler
  • 3 spsk. sukker
  • 1 spsk. kanel

Til servering:

  • 1 dåse tyk karamel (397 g), fx dulce de leche eller karamelliseret kondenseret mælk

Læs også: Chokoladetrøfler med romrosiner

Sådan laver du dine jødekager:

  1. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
  2. Riv skallen af citronen.
  3. Bland hvedemel, sukker, vanilje­korn, fintrevet citronskal og salt sammen i en skål.
  4. Skær det kolde smør i små tern, og smuldr det i melblandingen, så det ligner grov rasp.
  5. Tilsæt æg, og saml dejen med hænderne.
  6. Pak dejen i hus­holdningsfilm, og læg den i køleskabet i ca. 1 time, til den er fast og kold.
  7. Rul dejen ud i ca. 3 mm’s tykkelse med en kagerulle på et meldrysset bord. Stik dejen ud i runde kager med et lille glas eller en kageudstik­ker. Fordel kagerne på bageplader beklædt med bagepapir.
  8. Pensling og drys: Pensl kagerne med sammenpisket æg. Hak mand­lerne fint, og bland sukker og kanel sammen. Drys kagerne med mand­ler og kanelsukker.
  9. Bag jødekagerne i 7-10 minutter ved 180°, til de er let gyldne i kanterne. Lad dem køle helt af på en rist.
  10. Spis jødekagerne, som de er, eller læg kagerne sammen 2 og 2 med 1 tsk. tyk karamel imellem. Servér kagerne straks, hvis de er lagt sammen med karamel. Uden kara­melfyld kan du opbevare dem i en lufttæt beholder i op til flere uger.

Prøv også: DIY: Søde papirhjerter

Læs også:

En masse småkager: Jødekager, ingefærsmåkager og småkager med tranebær