Gravet laks trin for trin

Gravet laks har et strejf af luksus over sig og er en af de klassiske skandinaviske retter, der går helt tilbage til vikingetiden

Mandag d. 18. marts 2013 - af Carsten Kyster. Foto: Columbus Leth. Regi: Privat

Gravet laks emmer af forår og er herlig både som frokostret eller i forretter. De fleste køber laks færdig hos fiskehandleren eller i supermarkedet, men gravet laks er faktisk ikke svær at lave selv.

Dæk op med stel fra Mynteserien, som du kan købe i ISABELLAS-shoppen.

Laks - skandinavisk vikingeføde

Selvom hjemmelavet gravet laks har et strejf af luksus over sig, er det en af de klassiske skandinaviske retter, der går helt tilbage til vikingetiden, og som dengang var en almindelig spise i Norden - også til hverdag. Gravning af laks er en tilberedningsmetode snarere end en konserveringsmetode, men man opnår dog en smule forlænget holdbarhed af fisken, idet man trækker noget af saften ud af sin laks ved brug af salt og sukker. Under gravningen trækker smagen ind i fiskekødet, ligesom kødet bliver meget mørt. Holdbarheden for gravet laks er tre dage i køleskab. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man fryser fisken i minimum 24 timer inden gravning for at dræbe eventuelle parasitter.

En Laks rækker til ca. 10 personer.

Gravet laks med ricottaost, krydderurter og grillet brød

1 side laks, ca. 1 kg
1 stort bundt dild
2 spsk fennikelfrø, fx fra Mill & Mor-tar
2 tsk sorte peberkorn • 4 spsk salt
2 spsk sukker

Tilbehør til 4 personer
100 g ricottaost
1 citron, usprøjtet
¼ bundt basilikum
4 skiver brød

Krydderurter
Dild, purløg og persille


Gravet laks - ISABELLAS kokkeskole viser dig de fem enkle trin nedenfor
Trin 1
Laks, gravet laks, varmrøget laks, forretter med laks, forret med laks, opskrifter med laks
Tjek laksen for ben, og tag benene ud med en laksetang. Læg laksen i en bradepande.
Trin 2
Laks, gravet laks, varmrøget laks, forretter med laks, forret med laks, opskrifter med laks
Skyl og hak dild med stængler fint.
Trin 3
Laks, gravet laks, varmrøget laks, forretter med laks, forret med laks, opskrifter med laks
Knus fennikelfrø og peber i en morter eller på en elektrisk kaffemølle. Bland dild og krydderier med salt og sukker.
Trin 4
Laks, gravet laks, varmrøget laks, forretter med laks, forret med laks, opskrifter med laks
Fordel krydderiblandingen hen over laksen, dæk fisken til med køkkenfilm, og sæt den på køl mindst 24 timer.
Trin 5
Laks, gravet laks, varmrøget laks, forretter med laks, forret med laks, opskrifter med laks
Skær laksen i tynde skiver. Rør ricottaosten med revet citronskal og finthakket basilikum. Smag til med salt og peber. Pluk krydderurterne, og grill brødet. Anret brødet med ricottaost, 3-4 skiver gravet laks og krydderurter. Server med citron skåret i både.