Kartoffeltærte med porre - opskrift på klassisk madtærte

Denne kartoffeltærte smager af madglæde. Hemmeligheden bag denne lækre kartoffeltærte er den ALT for lækre tærtedej med flødeost. Det giver en perfekt sprød tærtebund, når den bages.

Tirsdag, 13. juni 2017 - 11:47 - af Camilla Biesbjerg Markussen / Foto: Betina Hastoft.

Lækker og nem madtærte smager så englene synger. Lad endelig skrællen sidde på de nye kartofler, da den er både sund og velsmagende. Børst kartoflerne rene med en grov børste, eller fugt dem med vand, drys en håndfuld groft salt over, og skrub dem grundigt imod hinanden. 

Ferie-lyst?: Derfor skal du besøge Fejø

Kartoffeltærte med porre

Tid: 25 minutter. Afkøling: I alt 1½ time. Ovntid: 40 minutter. Antal personer: 4

Det skal du bruge:

Tærtedej med flødeost:

  • 80 g blødt smør
  • 120 g flødeost naturel, fx Philadelphia (ikke light)
  • ½ dl piskefløde
  • 50 g grahamsmel
  • 200 g hvedemel
  • ½ tsk. salt

Kartoffel-porre-fyld:

  • 500 g nye kartofler
  • 2 porrer
  • 15 g smør til stegning
  • salt og friskkværnet peber
  • 3 spsk. ricotta
  • lidt olie
  • 3 spsk. friskhakket rosmarin
  • 1 æg til pensling

Sådan laver du kartoffeltærte med porre

  1. Tærtedej med flødeost: Rør smør, flødeost og piskefløde sammen i en foodprocessor eller røremaskine til en jævn og sammenhængende masse. Bland grahamsmel, hvedemel og salt sammen i en skål, og kom det i smørblandingen lidt ad gangen, mens maskinen stadig kører.
  2. Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og ælt den hurtigt sammen med hænderne. Form dejen til en kugle, tryk den let flad, og pak den ind i husholdningsfilm. Lad dejen hvile på køl i 1 time.
  3. Kartoffel-porre-fyld: Skrub kartoflerne, og skær dem i ca. 3 mm tynde skiver. Overhæld kartoffelskiverne med kogende vand i en skål, og lad dem trække i vandet i 5 minutter – de skal ikke være helt færdigkogte. Tag dem op af vandet, og tør dem i et rent viskestykke.
  4. Rens porrerne grundigt, og skær dem i skiver. Opvarm en pande med smør, og steg porrerne ved middel varme i et par minutter, til de falder let sammen. Krydr dem med salt og peber.
  5. Tag tærtedejen ud af køleskabet, og lad den ligge på køkkenbordet i 5 minutter. Rul dejen ud med en kagerulle på et meldrysset bord til en oval på ca. 40 x 25 cm. Læg den udrullede dej på et stykke bagepapir på en bageplade.
  6. Smør tærtedejen med ricotta, men lad de yderste 5 cm af dejkanten være fri. Fordel de smørstegte porrer på ricottaen i et jævnt lag, og fordel kartoffelskiverne ovenpå. Dryp med olie, og krydr med salt, peber og finthakket rosmarin. Fold kanten af dejen op omkring fyldet, og pres den let sammen, så den får en let bølget kant, der gerne må være lidt ujævn. Pensl tærten med sammenpisket æg, og sæt den på køl i 30 minutter.
  7. Varm ovnen op til 200°. Bag tærten i ovnen i  ca. 40 minutter, til bunden er sprød og gylden, og kartoflerne er møre. Afkøl let på en bagerist.

TIP: Husk at beregne i alt 1½ times hviletid til tærten, før den skal bages i ovnen. Det har stor betydning for, hvor sprød den bliver.

Prøv også: Verdens bedste chokoladekage

Læs også:

Kartoffeltærte med hytteost