Nytårsmad: Stegt mørbrad

Skyd nytåret ind med stegt mørbrad, som her serveres med rodfrugttimbaler, svampesauce og bønner - en velsmagende og klassisk nytårsret!

Onsdag, 28. december 2016 - 10:36 - af Marie Melchior. / Foto: Jakob Helbig. Regi: royal copenhagen.com og rosendahl.dk.
Nytårsmenuen står for rigtig mange danskere på enten torsk eller oksemørbrad. Vi serverer her en velsmagende mørbrad på klassisk vis. Så er du garanteret et smagshit til nytår!
 

Stegt mørbrad til nytår 

 
Det skal du bruge:
(6 personer)
  • 1 god oksemørbrad (ca. 1,2 kg)
  • Peber
  • Olivenolie
SVAMPESAUCE:
  • 150 g tørrede skovsvampe
  • 2 skalotteløg
  • 1 fed hvidløg
  • Lidt smør
  • 1 stk. ingefær (ca. 35 g)
  • ½ dl rød balsamico
  • 2½ dl vand fra svampene
  • ½ dl soja
  • 5 dl piskefløde
OVNBAGTE RODFRUGTTIMBALER:
  • 150 g kartofler
  • 100 g selleri
  • 100 g pastinak
  • 2-3 kviste frisk timian
  • 50 g smør
  • Havsalt
  • Peber
GRØNNE BØNNER:
  • 500 g grønne bønner
  • 25 g smør
  • 1 rødløg
  • Salt

Sådan laver du mørbrad og tilbehør:

OKSEMØRBRAD:
  1. Rens mørbraden for sener, og krydr med peber. Brun mørbraden af på en hed pande på alle sider. Læg mørbraden i en bradepande, og dryp den med olivenolie. Steg mørbraden færdig i en 200° varm ovn i 20-25 minutter.
  2. Tag stegen ud, og lad den trække i 15 minutter, før du skærer den i tynde skiver.

NYTÅRSDESSERT: CHOKOLADEMOUSSE MED ET STREJF AF HINDBÆR

SVAMPESAUCE:
  1. Skyl de tørrede svampe, og læg dem i blød i koldt vand i 1 time. Hak skalotteløg og hvidløg fint. Smelt lidt smør i en gryde, og svits løg og hvidløg heri. Skræl ingefæren, tilsæt den og balsamico, og kog saucen ind til det halve.
  2. Hæld vandet fra svampene over i en skål, tag 2½ dl af det, og hæld det i gryden med de udblødte svampe. Tilsæt soja, og kog det ind i 20 minutter. Fjern ingefæren. Hæld fløden i saucen, og skru ned til svag varme.
  3. Kog saucen færdig i 30-40 minutter med låg.
RODFRUGTTIMBALER:
  1. Skræl kartofler, selleri og pastinak, og skær dem i fine, tynde skiver. Brug evt. et mandolinjern eller et rivejern. Tænd ovnen på 200°. Skyl og hak timian helt fint.
  2. Smelt smørret, og pensl små forme eller ramekiner med smør. Læg rodfrugterne lagvis i formene, pensl hvert lag med smør, og drys med timian, havsalt og peber på hvert lag.
  3. Bag dem møre i 30-40 minutter i ovnen.
BØNNER:
  1. Nip bønnerne, og damp dem i spilkogende vand i 4 minutter. Hæld vandet fra, kom smør i gryden, og vend bønnerne rundt heri. Pil og hak løget helt fint.
  2. Vend bønnerne med hakket løg, og drys med salt.
  3. Anret tallerkenerne med mørbrad, timbaler, svampesauce og smørsauterede grønne bønner.

SÅDAN LAVER DU DEN PERFEKTE KRANSEKAGE: SE TRIN FOR TRIN

Godt nytår fra ISABELLAS!

Læs også: