Opbevaring af mad - vælg den rigtige emballage

Opbevaring af mad rejser mange spørgsmål i dagligdagen om emballage og holdbarhed. Få svarene af ISABELLAS her.

Torsdag d. 11. april 2013 - af Anita Banner og Marianne Kastberg. Kilde: miljoeogsundhed.dk. Foto: Lars Ranek, Martin Tanggaard, Anita Lindberg og inge Skovdal

Hvis man skal have glæde af sine rester, er det vigtigt, at maden er dækket til, så den ikke afgiver smag og tørrer ind. Det giver et godt overblik over køleskabets værdifulde rester, hvis man investerer i et par gennemsigtige opbevaringsbokse.

Opbevaring af mad i skåle, fade og bøtter
De er lette at stable og gør det lettere at finde resterne igen. Har man ikke opbevaringsbokse, ryger resterne typisk i en skål med alufolie over. Men alufolie er meget miljøbelastende, og brugen bør derfor begrænses mest muligt. Kom i stedet resterne i en skål, og luk til med plastfilm, eller læg en tallerken over. Rester fra en steg kan man lægge på et fad eller komme i bøtte og dække til med låg eller film. Kartofler kan kommes i en skål og gemmes til brasekartofler næste dag. Det samme med en rest kogte ris - glimrende til stegte ris med grøntsager.

Mangler du et fad, så se vores fine og dekorative ovnfaste fad fra Kähler i ISABELLAS-shoppen.

Tidligere var der problemer med plastfilm af pvc, fordi skadelige stoffer kunne vandre over i maden. Men der sælges ikke længere plastfilm med pvc til husholdningsbrug i Danmark.

Opbevaring af mad - brug fryseren
Varm kun resterne op en gang - det gælder også fx leverpostej og frikadeller. Pak resterne ned i en frysepose, og kom den i fryseren, hvis du ved, at du ikke får spist resterne inden for det næste døgns tid. Der er tre måneders holdbarhed i fryseren.

• Vælg glas frem for plastik, hvor du kan. Glas afgiver færre stoffer end plastik.
• Brug kun emballage til det, det er beregnet til.
• Kom kun varm mad i plastikbeholdere, der er lavet til formålet.
• Genbrug den originale emballage, hvis du kan.
• Undgå alufolie både i madlavning og til opbevaring.
• Brug svanemærket madpapir.
• Pak kød, der er pakket i modificeret atmosfære, om i en frysepose før frysning.

Læs også om hvordan du opbevarer forskellige fødevarer korrekt i køleskabet.

Det bør du ikke bruge til madvarer:
Indkøbsposer.
Affaldsposer.
Returflasker af glas og plastik.

Læs også om, hvordan du undgår spredning af bakterier i dit køleskab.

Mest læste