5 afgrøder du ikke bør skrælle

Køber du økologisk frugt og grønt, behøver du langt fra skrælle alt, for skrællen gemmer på massevis af gode sager. Her er 5 grøntsager og frugter, som fortjener at beholde overtøjet på!

Fredag, 11. august 2017 - 10:46 - af Christina Bølling. Foto: Tina Brok Hansen.

Dyrker du dine egne grøntsager i haven, er det formentlig helt uden de mange skadelige sprøjtemidler. Og hvis du hovedsageligt køber økologisk, slipper du for at bruge unødig tid i køkkenet på at skrælle bunker af frugter og grøntsager. De indeholder nemlig en hel del gode ting. Se bare her! 

Læs også: Undgå disse 10 populære fødevarer, og slip for sprøjtegift

Æbler

Bruger du økologiske æbler i hjemmebag, til æbleflæsk eller lignende, er der ingen grund til at bruge tid og energi på at skrælle dem. Den sprøde frugt er fuld af C-vitamin, især i skrællen. Dér sidder i øvrigt også pektinet, de vand­opløselige fibre, som har en stabiliserende effekt på kolesterolet. Pektin sætter også fordøjelsen lidt ”på hold”, så du føler dig mæt længere.

Gulerødder

Gulerødder er gode i en saftig gulerodskage, bagte i ovnen, eller som de er. Ligegyldigt hvilken måde du spiser de knasende, orange stænger på, kan du roligt lade skraldet sidde, så længe de er økologiske. Gulerødder indeholder nemlig et stof, polyacety­len, som i laboratorieforsøg slår kræftceller ihjel, og som man véd har svampedræben­de effekt, plus at de virker antibakterielt og antiinflammatorisk. Polyacetylenet sidder lige under skrællen og i selve skrællen, og derfor bør man skrubbe gulerødderne så forsigtigt, man kan. Lilla gulerødder (og orange) indeholder faktisk nogle af de samme lilla farvestoffer og antioxidanter som blåbær.

Se også: Tortillatærte med æble og marcipan

Kartofler

Har du kartofler i haven, bruger du måske mange timer, når de er i sæson, på at skrubbe og skrælle. Men der er faktisk masser af gode ting at hente i skrællen: Folinsyre, fibre og jern er der masser af i kartoffelskræl. Lilla kartofler indeholder særligt store mængder – og skrællen 10 gange så meget som selve kødet.

Agurk

Det er agurketid i drivhuset! Hvis du skræller agurken, er der stort set intet andet end vand tilbage. La­der du skrællen sidde, får du til gengæld magnesium, kalk, kalium, fosfor, A- og K-vitamin.

Aubergine

Skrællen på aubergine er kendt som sej og kedelig, men den er fuld af sundhed i form af flavonoider, primært nanusin, som er gavnligt for hjernevævet. En anden fordel ved flavonoiderne er, at de forhindrer overvægt.

Læs også: Find vej i en jungle af mærker

Læs også: