På besøg hos den økologiske hønsefarm i Sorø

Da Christina Vorsholt og hendes mand Steen flyttede ind på gården i Sorø, ville de egentlig bare have et par høns gående, så de kunne få friske æg på middagsbordet. Men i dag leverer parret æg til stjernerestauranter i hele København.

Tirsdag, 7. marts 2017 - 13:56 - Af Lilli Henriksen. Foto: Ana Anastazia Anjo.
Christina Vorsholt og kæresten Steen havde kun kendt hinanden i en måneds tid, da han spurgte, om de ikke skulle forlade København og finde en bondegård sammen. Efter at have kigget på intet mindre end 27 gårde, fandt de i 2007 oasen i udkanten af Sorø. Ved et tilfælde fik de fire får forærende fra en familie, som ikke længere ville have dem. De havde kun boet nogle få uger på gården, så de 7 tønder land var ikke hegnet ind. Derfor fik fårene lov til at gå frit i haven.
 
− Når vi nu havde en bondegård og fire får, skulle vi selvfølgelig også have nogle høns, så vi kunne få nogle gode æg og en hane. Vi kastede os bare ud i det og oplevede da også at blive mødt med nogen skepsis på egnen. Det var tydeligt, at nogen tænkte ”ja, ja, nu kommer der så to københavnere”, men heldigvis oplevede vi også, at nogle af vores naboer var meget åbne og hjælpsomme, fortæller Christina.
 

Tilfældigvis leverandør til Noma

De første fire høns blev efterhånden til en større flok, og snart var der flere æg, end parret selv kunne spise. Christina begyndte at tage æg med til kollegaerne på jobbet, og rygtet om hendes gode æg spredte sig. På den måde fik René Redzepi, der er medejer af og køkkenchef på restaurant Noma, ved et tilfælde smag for parrets æg.
 
− Op til skærtorsdag for to et halvt år siden ringede de så fra Noma. Om vi kunne levere 50 æg til dem næste dag? 50 æg! Og herefter ville de gerne have flere! Parret besluttede at gribe muligheden og gik i gang med at få de forskellige tilladelser til at producere æg til konsum. Noma ventede de godt tre måneder, inden alle tilladelserne var på plads. Produktionen blev udvidet en smule, og efterhånden leverede de mellem 200 og 500 æg om ugen til den internationalt kendte københavnske restaurant, der fokuserer på det nordiske køkken, som har to stjerner i Michelin-guiden og flere gange har vundet prisen som verdens bedste restaurant.
 

Se vores guide: Sådan holder du høns

 
− Men kokke har det jo med at lave om på menuen, og hønsene holder jo ikke op med at lægge æg af den grund. Heldigvis formidlede Noma kontakt til Fiskebaren i Kødbyen, som vi så siden har leveret fast til en gang om ugen. Kaffebaren Sweet Treat på Christianshavn ville gerne servere vores æg til sin morgencomplet. Og i sommer åbnede tidligere køkkenchef på Noma, Matthew ”Matt” Orlando, så Amass på Refshaleøen, som vi nu også leverer til. 
 
 

Fokus på dyrevelfærd og høj kvalitet

Christina lægger ikke skjul på, at hun elsker livet som æggekone i den lille oase, hun og Steen efterhånden har fået skabt.
 
− Dyrevelfærd ligger os meget på sinde, den sætter vi øverst, og vores 300 høns nyder deres frihed og at hygge sig sammen med fårene og vores to heste på de 7 tønder land. Vi har valgt brune høns, fordi de er smukkest og lægger de smukkeste æg. Og fårene er tamme og kommer, når man kalder, ja, det er nogle af hønsene sågar også.
 
- Vi har Danmarks mindste produktion af konsumæg, og for os er det vigtigt at have en kundekreds, som forstår, hvordan det er med en lille produktion. Kvaliteten er og skal være i højsædet. Vi har haft hvert enkelt æg mellem vores hænder og ved, hvilken vare vi leverer. Vi har et fantastisk samarbejde med kokkene og dialog om, hvilke æg og størrelse de gerne vil have, siger hun.
 

Læs mere om: