Mad

10 råvarer du skal spise i maj

Maj er forårets smukkeste måned og byder på et stort udvalg af friske råvarer med energi og sundhedsfremmende stoffer.
af Redaktionen Foto: Anders Schønnemann 2.05.2018

Asparges
Asparges smager skønt, er sunde og bedst lige nu. De har et højt indhold af kostfibre, B-vitamin, folat og mineralet kalium. Hvide asparges er lidt bitre og skal skrælles. De grønne asparges skal ikke skrælles. Skær eller bræk den nederste del af og spis dem rå eller kog dem 1-2 min. Prøv f.eks. Asparges med krabbe og hyldeblomst.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Radicchio

Er en "blegnet" salat, der efter høsten samles i bundter og lukkes inde i mørke drivhuse. Jo mørkere inderbladene er, jo mere smag er der i denne bitre kraftige salat-type. Prøv f.eks. Figner med gedeost, radicchiosalat og tomatsalsa.

Rabarber
Rabarber har førertrøjen på som den første frugt efter vinterens kulde, og vi kan næsten ikke få nok af rabarber pga. den korte sæson. Vil du kræse om dine gæster, så prøv at servere Rabarbersorbet med råsyltede rabarber.

Spirer
Spirer er fulde af vitaminer, mineraler, enzymer og antioxidanter og indeholder fibre og væske, som gavner fordøjelsen. Du kan nemt dyrke spirer selv af både frø, korn, linser, bønner, ærter og kerner. Spirer af linser og bønner har desuden et højt indhold af proteiner. Prøv f.eks. Sesambagt pighvar og omelet med krabbesalat.

Mynte
Mynte til lam er en klassiker, men du kan også bruge friske mynteblade til at pifte den grønne salat op med, i gazpachoen eller til kylling. Prøv f.eks. Stegt kylling med granatæble, mynte, citron og spidskommen.

Blomster (spiselige)
Der er flere blomstersorter som er spiselige. Blomster som syrener dufter fantastisk og smager endnu bedre. Prøv f.eks. Syrenkage med spiselige blomster.

Feldsalat
Kaldes også vårsalat. De små bladrosetter med friske grønne blade har en dejlig og mild, nøddeagtig smag. Brug den f.eks. i Carpaccio.

Dild
Den stærkt duftende skærmplante stammer fra Indien og Iran og er i familie med fennikel og persille. Brug de friske blade i salater og fiskeretter og de modne skærme, "dildkroner" til syltning af agurker. Prøv f.eks. Stenbiderrogn med salat af glaskål, agurk, dild og sprøde brød.

Champignon
Vi spiser champignon året rundt, og den fyldige smag gør sig godt i både salater og varme retter. Prøv f.eks. at servere Braiseret svinekød i marsala, ovnstegte kartofler og appelsinsalat.

Poussin
Poussin, også kendt som forårskylling, er en A-kylling, som opdrættes i kyllingehuse med god plads. De fås året rundt, og Bretagne står for mere end 60% af poussin produktionen i Europa. Prøv f.eks. Forårskylling med kimchi-kål.