Budgetvenlig mad - aftensmad til under 50 kr.
Aftensmad

Billig aftensmad: 10 retter til under 50 kr.

af redaktionen 20.09.2022
Du kan sagtens skære i madbudgettet uden at gå på kompromis med smagen! Vi har samlet 10 lækre og nemme hverdagsretter til under 50 kr. person, så du kan få smagfuld, men billig mad på bordet.

En madplan er en nem og hurtig vej til at spare på madbudgettet - hvis du altså sørge for at holde øje med tilbud og går efter råvarer, der kan bruges i flere retter.

Billig aftensmad: 3 tips til at lægge madplan

Du behøver ikke leve af havregryn og pasta med ketchup, bare fordi du gerne vil spare på madbudgettet. Billig aftensmad kan nemlig sagtens være både mættende, næringsrigt og smagfyldt. Se her, hvordan du spare penge ved at lægge en madplan!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Find din næste madplan her!

1. Afsæt en ugentlig dag til at lægge madplan. Du sparer både tid, penge og panik i supermarkedet, hvis du lægger og følger en madplan. Ifølge Forbrugerrådet Tænk viser beregninger, at du kan spare op til en femtedel af budgettet med madplaner. Gå gerne efter varer, der kan bruges i flere forskellige retter eller fryses ned til senere brug.

2. Kig tilbudsaviser. Du kan med fordel afsætte en ugentlig dag til at tjekke tilbudsaviser, skrive indkøbsliste og handle ind. Lav gerne din madplan ud fra ugens tilbud – du kan f.eks. bruge app’en eTilbudsavis, hvis du gerne vil undgå fysiske tilbudsaviser.

3. Find de nedsatte varer. De fleste supermarkeder har en hylde eller køledisk med madvarer, der nærmer sig udløbsdatoen. Her kan du gøre gode fund og spare en del penge på madvarer, som intet fejler. Giv dig selv lov til at ændre i madplanen, hvis du finder et godt tilbud!

10 opskrifter på nem og billig aftensmad

5 tips til billig aftensmad

Vil du gerne sætte nem og billig mad på bordet? Vi giver dig her vores bedste tips, så du kan spare penge på både råvarer og elektricitet, når du går i køkkenet.

  1. Lav store portioner, og frys ned. Det koster penge at varme ovnen op, hver gang der skal laves mad. I stedet kan du lave en stor lasagne, gryderet eller et brød til mange dage og fryse retterne ned i portionsstørrelser. Tag en portion op aftenen før, og lad den tø op i køleskabet - den frosne mad holder oven i købet køleskabstemperaturen nede, så køleskabet ikke selv skal bruge så meget energi på at køle ned. Når det er spisetid, sætter du blot retten i mikrovnen, så den er klar på få minutter.
  2. Brug det, du har. Gør det til en vane at kigge grundigt i køleskabet. Tænk over, hvilke retter du kan lave ud fra det, du har, i stedet for at fare ud og købe ind – også selvom du ikke lige ved første øjekast kan se noget, der kan blive til et måltid. Det handler om at øve sig i at bruge sin madfantasi, lege og eksperimentere.
  3. Spis efter årstiderne. Grøntsager smager bedst og koster også mindst, når de er i sæson. I vintermånederne er det de hårdføre grøntsager som kål, løg og rodfrugter, der skal i indkøbskurven - de har oven i købet lang holdbarhed, hvis du opbevarer dem i køleskabets grøntsagsskuffe.
  4. Skær ned på det dyre kød. Kød er den helt store udgiftspost i mange madbudgetter, så der er meget at spare ved at skrue ned for kødspiseriet. Erstat kødet med andre proteinkilder som bønner, linser og bælgfrugter. Køber du de tørrede af slagsen, er der til rigtig mange gange.
  5. Sluk for strømmen. Sluk for køkkenapparater med display, når du ikke bruger dem - de bruger strøm selv på standby, så længe de er sat til en tændt stikkontakt. Medmindre du har stikkontakter med tænd og sluk-knap i køkkenet, bør du desuden tage stikket helt ud af stikkontakten, når du ikke bruger apparaterne.