Kød og fjerkræ

Kalvebrisler med svampe, tørrede bær og skalotteløg

Hemmeligheden bag velsmagende kalvebrisler og årsagen til, at de er en udsøgt delikatesse i Frankrig er den gode opskrift, og den finder du her!
af Mikkel Karstad / Foto: Anders Schønnemann 18.05.2021
Opskrift på kalvebrisler

Overrask (eller udfordr) dine gæster med en unik smagsoplevelse. Kalvebrisler anses som de mest delikate blandt brisler. Det er kirtler fra halsen på det unge dyr. I Frankrig er de en klassisk delikatesse. Brisler har en fin smag og en sart tekstur, når de bliver tilberedt rigtigt. Det guider vi dig til i denne opskrift, og så serverer vi de velsmagende kalvebrisler med svampe, tørrede bær, skalotteløg og karse. Vild med kalvebrisler? Prøv også den klassiske coq au vin!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Opskrift på stegte kalvebrisler med svampe, tørrede bær og skalotteløg

4 personer
  • 600 g friske kalvebrisler (Tip! Brislerne afgiver væske, når de bliver stegt, så steg hellere få ad gangen, hvis du vil sikre den sprøde stegeskorpe)
  • salt
  • 3 laurbærblade
  • 10 hele sorte peberkorn
  • 1 spsk. eddike u olivenolie
  • salt og friskkværnet peber

Svampepuré:

  • 500 g brune champignoner
  • 3 spsk. olivenolie
  • 1 fed hvidløg
  • 5 kviste timian
  • saft af ½ citron
  • salt og friskkværnet peber
Salat:
  • 4-5 champignoner
  • 2 skalotteløg
  • 1 bakke karse
  • 20 g tørrede bær, fx blåbær, tranebær eller solbær


Prøv også: 6 lækre vinterretter

Sådan laver du stegte kalvebrisler med svampe, tørrede bær og skalotteløg:

  1. Kalvebrisler: Fyld en stor gryde med koldt vand. Tilsæt brisler, salt, laurbærblade, peberkorn og eddike, og kog det op, skum af undervejs. Skru ned, når brislerne koger, og lad dem koge videre på lavt blus i 5 minutter. Tag brislerne af varmen, og lad dem køle helt af i lagen. Afpuds brislerne for hinder og fedt, og skær dem i mindre stykker. Varm en pande med olie, og steg brislerne sprøde i ca. 2-3 minutter på hver side, til de får en flot, gylden stegeskorpe. Krydr med salt og friskkværnet peber.
  2. Svampepuré: Rens champignonerne grundigt, og del dem i mindre stykker (gem 4-5 hele til salaten). Hæld olie, hvidløg, timian og champignoner op i en gryde, og sautér dem i et par minutter. Læg låg på gryden, og lad champignonerne dampe ved svag varme under låg i ca. 10 minutter, indtil de er faldet helt sammen. Tag gryden af varmen, og lad svampene hvile i 5 minutter. Fjern timianstilke og hvidløg, og smid dem ud. Hæld dernæst svampene i en blender sammen med væden fra gryden, og blend det til en glat puré. Smag til med citronsaft, salt og friskkværnet peber.
  3. Salat: Skær 4-5 hele svampe i tynde skiver, brug evt. et mandolinjern. Pil skalotteløg, og skær dem i tynde ringe. Bland svampeskiver, løgringe, karse og de tørrede bær til en lille ‘salat’.
  4. Anret: de stegte brisler med svampepuré, og top med salat af rå svampe, tørrede bær, løg og karse. Servér som en forret eller en let frokostret med godt brød til.

Hvad er brisler?

Brisler er kirtler, der sidder bag brystbenet. Det er en udsøgt spise fra især ungdyr såsom kalve, men man kan også spise både lamme- og svinebrisler. Hvis de tilberedes rigtig, er brisler et lækkert og mørt stykke indmad, der både kan koges, steges og friteres.

Få mere inspiration til middagen her...