Grønt

Græskar-kartoffelfoccacia med timian og havsalt

Græskar er den hemmelige ingrediens i det her saftige, lækre madbrød. Bag det til Halloween eller bare, når det er sæson for græskar!
af Mikkel Karlstad. 24.10.2012 Foto: Anders Schønnemann
Brød med græskar

Hvis du har et græskar tilovers eller er i gang med at snitte græskarhoveder til Halloween og mangler noget at bruge indmaden til, så har vi den perfekte opskrift på brød med græskar. Det er saftigt og lækkert, og du vil helt sikkert gemme opskriften til næste græskar-sæson.

4 personer

Dej

  • 7½ dl lunkent vand
  • 20 g gær
  • 500 g økologisk hvedemel
  • 300 g ølandshvedemel
  • 20 g havsalt

Græskarmos

  • 1 butternut squash
  • 1 dl olivenolie
  • ½ dl æbleeddike
  • Havsalt og friskkværnet peber
  • 1 spsk akaciehonning

Fyld

  • 2 kartofler (hønseæg-størrelse)
  • 4 spsk god koldpresset rapsolie
  • 10 kviste timian

Sådan laver du græskar-kartoffelfoccacia

Dej

  1. Rør gæren ud i vandet. Tilsæt mel og salt, og ælt dejen godt sammen med en røreske, indtil dejen er glat. Lad dejen hæve i ca. 3 timer i skålen med et klæde over.

Græskarmos

  1. Skræl græskarret, flæk det, fjern kernerne, og skær græskarkødet ud i grove terninger.
  2. Læg græskarstykkerne i en gryde, dæk dem med vand, og bring i kog. Kog i ca. 20 min., til det er mørt, og hæld vandet fra.
  3. Blend herefter græskarret med olivenolie, eddike, salt, peber og honning, indtil pureen er helt glat.
  4. Tag 100 g fra, og gem den overskydende puré i et sylteglas i køleskabet.

Focaccia

  1. Skær kartoflerne i helt tynde skiver, evt. med et mandolinjern, og læg kartoffelskiverne i vand.
  2. Smør en stor bradepande med olie. Vend dejen over i bradepanden, og tryk den forsigtigt ud, så den fylder hele bradepanden.
  3. Fordel græskarmos over dejen i et tyndt lag, og fordel kartoffelskiver herpå, drys til sidst med hakket timian og havsalt, og dryp med lidt god koldpresset rapsolie. Lad foccaciaen efterhæve i ½-1 time.
  4. Bag foccaciaen ved 220° i ca. 15 min., skru ned til 180°, og bag i yderligere 20 min. til den er sprød og gylden. Lad brødet køle af på en rist.
  5. Server det som et helt brød, som ikke skæres, men brydes.