Grønt

Kend din rug

Rug smager fantastisk i hjemmelavet rugbrød og brød - lær alt om den sunde kornart
af Tekst og foto: Ghita Nielsen 3.06.2013

De senere år er forbruget af rugmel faldet i Danmark, mens forbruget af hvedemel er steget. Det er en skam, fordi rugbrød smager fantastisk godt og som bekendt også er sundt. Rugbrødselskere kender trangen til groft rugbrød, når de kommer hjem fra ferie i udlandet, hvor rugbrød ofte er en mangelvare.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Rug er forebyggende mod sygdomme
Fuldkornsprodukter har mange kendte fordele, og nyere forskning tyder på, at rug også har en forebyggende virkning på flere kræftformer bl.a prostata- og tarmkræft. Det er derfor en kedelig rekord, at forbruget af rugbrød er faldet med ca. 50 procent i Danmark i de sidste ca. 20 år.

Brød er bagt med surdej har en særlig smag - få en grundopskrift på surdej a la Meyer her.

Den hårdføre rug
Rug er den mest hårdføre og nøjsomme af danske kornarterne. Den tåler kulde, frost og overlever selv hårde isvintre, hvorfor den også dyrkes i lande som f.eks. Rusland. Den kan vokse på den mest magre jord, dvs. sandjord og under tørre forhold, hvor hveden ikke trives. Dyrkning af rug har derfor gennem tiderne ikke været så prestigefyldt som dyrkning af hvede, der især dyrkes på de lerede jorder også kaldet "de fede jorder".

I Danmark dyrkes der rug på knap 5 procent af kornarealet. Rug dyrkes især i Midt- og Vestjylland, men også i områder med sandet jord på Øerne.

Rug hører til de sunde kornart
Rugen er let at kende; det er den højeste af vores kornarter, og den bliver omkring 1,5 meter høj i modsætning til f.eks. byg, der kun er omkring 0,5 meter. Færdes man i landskabet om sommeren, er det derfor let at adskille rug fra de andre kornarter.

Rugen kræver fremmedbestøvning for at danne kerner i modsætning til de tre andre kornarter hvede, byg og havre, der har selvbestøvning. Under rugens blomstring spredes rugpollen med vinden fra plante til plante. Man kan derfor være heldig at se en enorm sky af pollen henover en rugmark. Man siger, at rugen "drær". I Danmark sker det i juni, og på dette tidspunkt skal det helst være godt vejr med solskin og vind.

Brug rugbrød i din madlavning - få opskriften på sprødt rugbrød med kalvetatar her.

Import af rug i fugtige år
Rugen anvendes både til produktion af brød og til foder til husdyrene. Rugen er den af de kornsorter, som hurtigst begynder at spire, når høsten forsinkes på grund af regnvejr. Dette er en stor ulempe. Er spiringen påbegyndt, er rugmelet nemlig uegnet til bagning. Det er derfor meget vigtigt, at rugen høstes rettidigt. I år med dårlige høstbetingelser i Danmark er det nødvendigt at importere rug for at få den ønskede kvalitet.

Rug har mange navne - svedjerug
Alle de dyrkede kornsorter har navne. De mest dyrkede rugsorter i Danmark for tiden er "Palazzo" og "Magnifico". I handelen dukker der løbende nye spændende rugsorter op. I butikkerne sælges i dag bl.a såkaldt "svedjerug". Det allertidligste landbrug i stenalderen kaldtes svedjebrug, fordi man brændte skoven af. Den afsvedne skovbund var frugtbar de første år og gav næring til de udsåede kornplanter. Jorden blev dog ret hurtig udpint, da der ikke var meget næring i det relativt tynde muldlag. Derfor brændte man løbende nye skovområder af for at få en mere næringsholdig jord. Svedjerugen, som i dag sælges i butikkerne, er dog ikke dyrket som den oprindelige svedjerug, men er avlet på basis af gamle sorter, som har været dyrket som svedjerug.

Med bageforme fra Lékué kan du nemt bage små og sunde rugbrød - se vores bagegrej i Mad & Bolig shoppen her.

Kernerne af svedjerug er mindre og indeholder mere protein. Svedjerug giver brødet en fin mild smag og får brødet til at holde sig saftigt i længere tid.