Skål med pærer
Tips og tricks

5 tips til klimavenlig kost

af Thea Lind Thomsen. 19.06.2023
Foto: Inge Skovdal.
Vi guider dig til fem madvarer, du nemt kan bytte ud, så dine indkøb bliver mere klimavenlige.

Selv de helt små, bæredygtige ændringer i hverdagen gør en forskel i det store billede. Maden er et område, der kan føles lettilgængeligt for den enkelte, når det kommer til klimabevidsthed. Her råder vi dig til at bytte fem madvarer ud med klimavenlige alternativer – og vi garanterer, at det smager bedre, når du spiser med god samvittighed!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

CO₂e er en samlet betegnelse for alle de forskellige drivhusgasser, der forurener miljøet, ikke bare kuldioxid.

5 tips til klimavenlig kost

Pærer frem for bananer

Spiser du altid bananskiver på din havregryn eller i din smoothie, kan du med fordel bytte dem ud med en pære i stedet. Bananers klimaaftryk er 0,98 kg CO₂e pr. kg, mens pærers er 0,38 kg CO₂e pr. kg.

Fiskefrikadeller frem for hakkebøffer

Det er vel ingen hemmelighed, at kød er miljøbelastende – især oksekød. Du kan derfor spare miljøet for unødvendig klimabelastning ved at vælge fiskefrikadeller i stedet. Hakket oksekød (5-10 %) har et klimaaftryk på 34,19 kg CO₂e pr. kg, mens fiskefars har et klimaaftryk på 8 kg CO₂e pr. kg.

Muslinger frem for rejer

Rejer i lage og rejer fra frost belaster klimaet mere end muslinger, især på grund af transporten og opbevaringen af rejerne. Rejer har et klimaaftryk på 10,52 kg CO₂e pr. kg, mens muslinger har et på 0,22 kg CO₂e pr. kg.

Mørk chokolade frem for flødechokolade

Elsker du al slags chokolade, kan du med fordel gå efter den mørkeste variant, da den har et lavere klimaaftryk end flødechokolade. Flødechokolade har et klimaaftryk på 5,18 kg CO₂e pr. kg, mens mørk chokolade har et på 3,74 kg CO₂e pr. kg.

Øl frem for vin

Der findes mange lokale, danskproducerede øl rundtomkring i landet, og vælger du samtidig øl frem for vin, så bliver det næsten ikke mere bæredygtigt – når det kommer til alkohol. Importeret vin har et klimaaftryk på 2,4 kg CO₂e pr. kg, mens øl har et på 0,6 kg CO₂e pr. kg.