Aftensmad

Fennikelgravad laks

Gravad laks er en klassiker til julefrokosten, og så er den utrolig nem at tilberede selv. Vi har givet den et krydret pift i form af peber og stødt fennikel. Server laksen med salat og urtecremefraiche.
af Carsten Kyster 18.12.2008 Foto: Martin Bjørn

10 personer

1 side laks, med skind, ca. 1 kg i renset vægt. (Laksesiden skal have været frosset i mindst 2 døgn ved -18° for at dræbe eventuelle parasitter)
4 spsk. fennikelfrø
1 spsk. sorte peberkorn
200 g sukker
100 g salt
250 g blandet babysalat
1 bundt purløg
½ l cremefraiche 18 %
5 tsk. dijonsennep
3 dl friskhakket dild
Salt og peber
Groft brød

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

1. Tjek laksen for ben, og fjern eventuelle ben med en fisketang eller pincet.

2. Rist fennikelfrø og peberkorn på en varm pande i ca. 2-3 min.

3. Stød fennikelfrø og peber i en morter til et groft pulver, eller blend på en elektrisk kaffemølle.

4. Bland peber-fennikel-blandingen med sukker og salt.

5. Læg laksen i en bradepande med bagepapir, og drys den med krydderiblandingen. Dæk den med film, og lad den trække natten over i køleskab.






Anretning

Bland salat og klippet purløg. Rør cremefraiche med sennep og hakket dild. Smag til med salt og peber. Anret tynde skiver gravad laks i en ring på en tallerken med urtecreme i midten og salat på toppen. Server med brød og citron.