Blomster & Planter

6 tips til at få succes med liljer

Tekst og foto: Karen Elise og Lars Lindberg. 5.07.2018
Vil du være sikker på at have et blomsterhav i bedene gennem hele sommeren, er liljer en sikker vinder. De fås i et væld af farver – fra sart hvid til fyrig orange. Her finder du vores bedste tips til at dyrke den elegante blomst i haven.

Ægte lilje, Lilium, er en slægt i liljefamilien, Liliaceae, med løg og store blomster, som sidder enkeltvis eller i store klaser. Der findes over 110 vildtvoksende arter i det tempererede bælte på den nordlige halvkugle. Ud fra dem har man krydset sig frem til tusindvis af hybrider, som grupperes efter de forældre, de nedstammer fra. Der er altså et hav af forskellige liljer at vælge imellem, så du kan finde præcis dem, der passer bedst ind i din have.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Liljer kommer også i mange forskellige former og farver – typisk purpurrød, rosa, gul, hvid, orange, højrød og bourgognerød. Nogle sorter blomstrer tidligt, mens andre lyser op i haven i sensommeren og det tidlige efterår. Liljernes blomstringstid går fra midten af juni til begyndelsen af september, men blomstringstiderne varierer for hver enkelt hybrid og art.

Giv liljer de bedste vækstbetingelser i haven

Liljer er meget nemme at dyrke i haven, så det er et overskueligt projekt at kaste sig ud i. Det bedste tidspunkt at plante løgene er i foråret, når al risiko for frost er ovre.

De foretrækker porøs og veldrænet jord, som er lidt til den sure side og velgødet. Før du planter løgene, bør du tilføre jorden rigeligt med organisk materiale, bladkompost og lidt sand. Det vil fremme en smuk blomstring. Løgene klarer sig fint på det samme sted i op til fem år, hvis jorden er af god kvalitet. Blomsterne udvikler sig bedst på en solrig plads, gerne i fuld sol det meste af dagen, men det gør ikke noget, hvis de står i lidt skygge om eftermiddagen.

Lær også, hvordan du dyrker lavendel i sommerhaven. Se mere her.

Liljerne er blandt de mest nøjsomme løgvækster, vi har. De fleste liljearter er hårdføre over for frost, men især arter, som stammer fra bjergrige egne, fx Lillium nepalense, trives ikke med kulde og fugt. Grav dem op om vinteren, og opbevar dem tørt og køligt vinteren over.

Hold også udkig efter ærkefjenden liljebillen. Både de røde biller og deres brune larver spiser liljer og kan spolere liljeglæden på ingen tid. Tag en daglig tur forbi liljerne, fjern de røde biller, og knus dem. Tjek bladenes underside for de snaskede, brune larver, og tør dem forsigtigt af.

Formering af liljer

Det er nemt at formere liljer, så du kan skabe et helt bed eller flere fyldt med de elegante og fyrige liljer. De kan formeres ved deling i efteråret. Løsn de nye løg, som dannes rundt om det gamle, og plant dem ud.

Frøsåning er også en mulighed, hvis du har tid til at vente. Det tager ofte fem-seks år, før planterne blomstrer. Selvom frøformerede liljer er både sunde og hårdføre, er det bedre at bruge løg, som hurtigt etablerer sig. Nogle arter danner små løg mellem bladet og stilken. Disse sideløg kan løsnes fra moderplanten og plantes ud, når de har lidt størrelse.

Læs også: Planteportræt: Verbena bonariensis, Kæmpeverbena.

6 gode tips til dyrkning af liljer i haven

  • Liljer foretrækker en porøs og veldrænet jord, som er velgødet.
  • De trives bedst på en solrig plads – gerne med fuld sol det meste af dagen.
  • Tilfør jorden rigeligt med organisk materiale, bladkompost og lidt sand, inden du planter løgene.
  • Vær opmærksom på liljebillen. Tag en daglig tur, hvor du fjerner de røde biller og knuser dem.
  • Er sommeren fugtig og kold, kan liljer angribes af gråskimmel. Forebyg ved at sørge for et godt dræn, en fugtig jord og tilpas med gødning.
  • Nogle liljearter har bedst af at overvintre indendørs et tørt og køligt sted.