Havetips

Januar i haven

af Redaktionen og Susie Helsing Nielsen 4.01.2021
Der er en forventningens stilhed i haven i januar - men det er endnu for tidligt at starte sæsonen for alvor. Få tips, gode råd og ideer til haven i januar.

Når man taler om haven i januar, så taler man oftest om at fodre fuglene, og sidde indendørs og drømme om den kommende sæson. Men ud over planlægning og drømme er der alligevel et par ting, du kan gøre, hvis du absolut vil ud i kulden og ordne lidt.

Tilbage: Havekalender: Gøremål i haven - uge for uge.

Januar: GØREMÅL I HAVEN

Tjeklisten:

  1. Genbrug dit juletræ.
  2. Pas på de snedækkede planter.
  3. Lav en tidlig indsats ift. ukrudtet.
  4. Skal hækken klippes ned? Har du træer der skal fældes?
  5. Skal hortensiaerne have en anden farve i år?
  6. Og er det tid til drømme og planer!

Dæk planterne til med dit juletræ

I stedet for at køre juletræet på genbrugsstationen kan du genbruge det ude i haven eller i krukkerne på altanen. Rigtig mange planter kan have gavn af grenenes beskyttende effekt, fx roser, lavendler, timian og salvie. Især planter i krukker er særligt udsatte for vinterens vejr og kan derfor nyde godt af lidt ekstra beskyttelse.

Læs også: Forkæl fuglene med hjemmelavet fuglefoder

Ryst sneen af planterne

Januar byder ofte på små eller store mængder - og sne er smukt, og beskytter planterne mod frost og udtørrende solstråler på denne årstid. Men det kan også have skadelige konsekvenser, når det begynder at tø. De ”bløde” hække, dvs. hække, der ikke har stive grene, skal rystes fri for sne, inden den begynder at tø og tynge hækken ud af facon. Sne på taget af drivhuset skal fejes af, for det bliver meget tungt, når det bliver til tøsne, og skaber dermed en stor risiko for, at glasset går i stykker. Også stedsegrønne buske kan blive så tyngede af tøsneen, at grenene kan knække, så også her kan det være godt at få rystet grenene fri for sne.

Læs også: Skab stemning i vinterhaven

Brænd ukrudt i køkkenhaven

Noget ukrudt vokser, blomstrer og smider frø hele året, når bare temperaturen er over frysepunktet. Derfor kan det være svært at udrydde ukrudt, hvis man ikke er meget omhyggelig med at luge det bort, inden det når at smide frø. Et eksempel er fuglegræs, hvor én plante i sin levetid, kan nå at smide ca. 15.000 frø. På arealer med bar jord, fx. i køkkenhaven, kan en tur med en gasbrænder gøre kål på både planter og frø i det øverste jordlag. Kultiver bagefter jorden igennem og gentag brændingen flere gange i løbet af de næste par måneder. Så er jorden ”ren”, når vækstsæsonen sætter i gang.

Læs også: Gør haven klar til frost

Det er et godt tidspunkt at fælde træer...

Skal du selv fælde træer i din have, så gør det nu, hvor det bladløse træ er nemmere at overskue. Sørg for at have hjelm på og tjek, at du kan komme på sikker afstand af træet, når det falder. Fjern grene og ris, så de ikke ligger i vejen, hvis du hurtigt skal væk, og undgå at fælde træer i stærk blæst. Vindstød kan få træet til at falde i en anden retning end planlagt. Arbejd altid sammen med andre, så hjælpen er nær i tilfælde af uheld. Skov- og Naturstyrelsen udbyder også kurser i træfældning. Tjek på nettet.

... og klippe hække ned

Har du en hæk eller busk, som er ranglet og grim eller er blevet alt for bred og høj, er det nu, du skal i gang med sav og saks. Klipper du meget af planterne i sommerperioden, vil de kun lige danne den mængde nye skud, der skal til for at kunne opretholde fotosyntesen. Klipper du dem derimod ned om vinteren, vil planterne reagere helt anderledes i foråret, når de vågner af vinterdvalen. Planterne vil bryde fra alle synlige og usynlige knopper, og dermed blive tætte og flotte igen.

Hvilken farve skal din hortensia have i år?

Drømmer du om en svagt rosa hortensia til næste sommer, så giv dem, du har i haven kalktilskud fra nu af og til maj. Foretrækker du dem blå, så plant dem i ren spagnum og strø en anelse aluminiumssulfat (ca. 1 gr aluminiumsulfat per kvadratmeter i bedet) omkring dem i forår og efterår. Husk at dække med gran eller andet vinterdække, når der er hård frost på vej, ellers kan hortensiaen fryse så meget, at blomsterknopperne bliver ødelagt.

Dyrk de gode køkkenhave-tanker

Vinter betyder tid til planlægning. Lav en liste over de afgrøder, du kunne tænke dig i år i køkkenhaven. Tegn køkkenhaven op og se, om der er plads til det hele. Husk! Dyrkes afgrøderne som blandingskultur, vil der være plads til mere. Har du dårlig erfaring med bestemte afgrøder, så drop dem. Har du problemer med snegle, der spiser bestemte afgrøder, så find alternativer.

Gå på frøjagt

Kig på internettet og lad dig inspirere af tekst og billeder eller tag på en frøshoppetur og se, hvad de forskellige frøfirmaer har at byde på. Bag på alle frøposerne er såtidspunkter og eventuelle udplantningstidspunkter nøje angivet. Så med frøposerne i hus, kan du planlægge dine bede og skrive i kalenderen, hvornår hvad skal plantes.

Vil du vide mere? Her er 3 afgrøder du kan forspire i januar.

Og her er en guide til tidlig forspiring af blomster.