Opgaver til september
Havetips

September i haven

af Susie Helsing Nielsen og Anita Banner 4.09.2019
Foto: Susie Helsing Nielsen.
Vil du plante nye blomster i din have, er september den perfekte måned! Få tips, gode råd og ideer til haven i september.

Kalenderen siger efterår, men det betyder ikke, at haven skal lukkes ned. Tiden er perfekt til både at plante, planlægge og så. Og så er høsten jo for de fleste satdig i fuld gang, der er nok at gøre!

Tilbage: Havekalender: Gøremål i haven - uge for uge.

September: Gøremål i haven

Inspiration til opgavelisten i september måned:

  1. Plant noget! En rose, en bærbusk eller en yndlingsstaude? Eller hvad med et æbletræ?
  2. Læg forårsløg, og glæd dig til forårsfloret.
  3. Vær efter mosset med riven - efteråret er plæneplejetid.
  4. Gør asparges og artiskokker vinterklar.
  5. Og sørg for, at skadedyrene ikke får frit spil på de planter, der ikke er helt i hus endnu.

Husk også, at september er svampetid - måske du skal en tur i skoven?

Har du brug for inspiration til gøremål i drivhuset, så har vi samlet 8 efterårsopgaver i efterårsdrivhuset.

Guide til gode æbler

Hvis ikke du går og spiser dine egne æbler i september, så er det et godt tidspunkt at fremtidssikre en æblehøst.

Sørg for at plante et solrigt sted, da det er solens stråler, som gør æblerne røde og giver sød smag. Plant mindst to æbletræer i nærheden af hinanden, ellers bliver blomsterne ikke effektivt bestøvet. Plant aldrig et nyt æbletræ, hvor et gammelt æble- eller pæretræ har stået. Fjern ukrudt og græs omkring stammen de første par år og vand løbende, til du kan se, at træet igen begynder at vokse.

Vælger du både en tidlig og en sen sort, har du æbler helt fra sommerferiens sidste uger til juleanden og de mørke januaraftener.

Plant løg i plænen

Efteråret er perfekt til at plante forårsløg. Lav en forårsblomstereng med scilla, porcelænshyacint eller klassikere som krokus og vintergæk. I nogle plæner kan anemoner også trives. Strø dem tilfældigt, så de ikke kommer til at stå i for lige rækker, løft græsset op med en planteske, strø lidt grus i hullet, placer løget med spidsen opad og dæk det med et lag jord, der er dobbelt så tykt, som løget er højt.

Så frø af pæoner og akelejer, der spirer af kulde

I september kan du så pæoner, akelejer, anemoner, juleroser, ærteblomster og andre kuldespirende blomsterfrø. Det vil sige frø, som behøver en periode, hvor de udsættes for kulde, for at de kan spire. Bedst er det at så dem i potter fyldt med såjord, der er blandet med sand. Dæk frøene med et lag blandet jord og sand, der er lige så tykt som frøene selv og stil potten udendørs. Såjorden må hverken tørre ud eller blive for våd.

Omsorg til artiskokker og asparges

Giv dine artiskokker og asparges de bedste muligheder for at overleve en hård vinter. Skær de flerårige planter ned og giv dem et lunende vintertæppe på ved at strø halm eller kompost på. Vil du værne særligt om dine asparges, så hent tang fra nærmeste strand og læg det som en dyne over bedet.

Mange synes, at de lidt eksotiske grøntsager må svære, men artiskokker er lette at dyrke, hvis man tager sig et par forholdsregler, og asparges ligeså - så længe man forstår at anlægge aspargesbedetbedet det rigtige sted.

Irriterende mos i plænen

Det kræver lidt knofedt at fjerne og forebygge mos i plænen. Mos i græsplænen fjernes med en rive eller, hvis det er et større areal, med en vertikalskærer (kan fx lejes i et byggemarked). Mos kommer der, hvor græsset ikke trives, typisk i skygge, eller hvis jorden er kompakt. Du skal altså have åbnet op for mere lys, eller du skal have løsnet jorden. Det kan gøres ved at stikke en greb i jorden og vrikke den frem og tilbage. Et det et træ, som er skyld i dårlige lysforhold, så husk, at det skal beskæres før midten af september, så det kan nå at lukke sårene inden vinteren.

Plant roser i haven

Roser får den optimale start på væksten, hvis du planter dem i efteråret. Lad roserne vokse i solen med luft omkring sig i en porøs, fugtighedsbevarende jord − så får du det smukkeste resultat. Plantehullet skal altid være så stort, at rødderne kan være der uden hverken at blive bøjet, presset sammen eller beskåret. Plant altid roserne ca. 10 cm dybere, end de står i potten, så podestedet kommer under jorden. Kommer roserne ikke dybt nok ned, vil de begynde at danne vildskud, som helt tager magten på bekostning af selve roserne. Det er vigtigt, at du ikke klipper roserne, når du planter om efteråret, da det vil gøre dem sarte. Lad i stedet blomster og hyben blive siddende, så de kan fryde øjet på en kold vinterdag.

Forlæng tomatsæsonen

Tomatplanter får ofte skimmel på bladene, men levetiden kan forlænges et godt stykke tid endnu ved at fjerne angrebene straks. Desinficer gerne din saks i sprit for hvert klip, så smitten ikke spredes. Fjern toppen på hver plante og måske også de klaser, som kun har bittesmå tomater på nuværende tidspunkt. Derved bruger planterne energien på at færdigudvikle de tomater, som allerede er i gang, frem for at vokse unødigt videre. Fjern derimod ikke bladene, for at give frugterne sol. For meget direkte sol gør, at tomaterne udvikler en grøn nakke, som ikke kan modne, men forbliver hård og grøn.

Pas på skadedyr i chilierne

Peber- og chiliplanter skal kigges godt efter for skadedyr hver dag. De er tit angrebet af spind, trips og lus på nuværende tidspunkt. Er angrebet voldsomt, skal du kassere planterne, og ellers kan du sprøjte med insektsæbe.