Beskæring af roser i haven

Hvor ofte, hvornår, hvordan skal du beskære dine roser i haven. Få gode tips til beskæring og læs om forskellige rosearter.

Tirsdag d. 31. august 2010 - af Red. Foto. Kim Ahm

Beskæring er et emne, der skiller vandene blandt rosenentusiaster, og de fleste har en holdning til, hvordan det gøres bedst. Hemmeligheden er dog, at der ikke er én rigtig metode - men adskillige - og det er op til dig at vælge den, der passer bedst til dig.

Skal man skære helt ned hvert år? Eller vælge en strategi, hvor man går lidt mere forsigtigt til værks? Svaret er, at du kan vælge den metode, der passer bedst til dit temperament og dine ønsker. Det vigtigste er, at du klipper dine roser ned i et eller andet omfang, da beskæring stimulerer tilvæksten.

Flere blomstertips: De smukkeste lilla blomster

En tommelfingerregel er, at jo kraftigere man beskærer, desto større, men dog færre blomster får man. Og omvendt: Jo mere varsom man er med saksen, desto flere, men mindre blomster kommer der senere på sommeren.

Tidspunktet for beskæring er derimod ikke til diskussion. Det bør ske, når der ikke længere er risiko for frost, og her er dronningens fødselsdag den 16. april en udmærket rettesnor. Skulle der alligevel komme nattefrost og beskadige de nye skud, vil rosen blot skyde nedefra.

Start med at fjerne døde grene. Herefter klippes rosen ned lige over et udadvendt skud. Roser, som blomstrer på to-årige grene, skal kun klippes til for at holde formen og eventuelt have fjernet nogle enkelte grene 20-30 cm over jorden, så der kommer nyvækst nedefra.

Læs om rosearter, hvordan du dyrker og beskærer roser og få tips til flotte dekorationer og buketter nedenfor.

Roser i haven skaber duft og stemning.

Roser - flere smukke arter
Historiske roser er kraftigt voksende buskroser med en overvældende blomstring og skøn duft, men mange af dem kun blomstrer én gang i løbet af sommeren.

Læs mere om historiske roser her.

Klatreroser er fantastiske til at skabe liv i haven og dække grimme hegn eller en rå mur og tilfører haven et romantisk udtryk.

Læs mere om klatreroser her.


Roser - sådan dyrker og passer du dem
Roser trives i ganske almindelig havejord, som gerne må være en smule leret. Sørg for at plantehullet er stort og dybt, så rødderne kan foldes ud.

Læs mere om hvordan du dyrker de smukkeste roser.

Læs mere om hvordan du beskytter havens sarte planter.

Læs mere om hvilken slags kompost passer bedst til roser.


Roser - sådan laver du en buket eller dekoration
Sommerblomster og roser er smukke og pynter på bordet. Bind et hjerte af blomster eller tag i skoven og saml ind til en fin faddekoration.

Lær hvordan du binder en smuk buket med roser.

Lær hvordan du binder et blomstrende hjerte.

Lav en fin faddekoration af naturmaterialer.