De bedste havetips i juli

Juli er måneden, hvor mange rejser væk og forlader hus og hjem for en periode - og det er en god idé at forberede haven, så den ser nogenlunde ud, når du kommer hjem igen. Snup vores bedste tips til haven i juli her!

Torsdag, 2. juli 2015 - 14:46 - af Anita Lauridsen. Foto: Jytte Boch.

I juli er der som regel nok at se til i haven. Bl.a. skal den gøres ferieklar, hvis du skal rejse væk i nogle uger - og så skal drivhuset også have en tur. Her får du vores bedste havetips til juli.

Gør haven ferieklar

  • Inden du siger farvel til din sommerhave, er det en god investering at bruge et par timer i den, så det hele ikke går til, mens du er væk. Det er især krukker og drivhus, som kan komme til at lide under manglende pasning. Sæt krukkerne et skyggefuldt sted, og giv dem en underskål, så vandingsbehovet bliver mindre. Vand grundigt flere gange, indtil der bliver ved med at stå vand i underskålen i mindst 30 minutter, efter du har vandet.
  • Står der sommerblomster i krukkerne, kan du nippe alle blomsterne af, så der kun er knopper tilbage. Det vil øge blomsterrigdommen, til du kommer hjem igen.
  • Tjek kålplanterne for kållarver, og fjern alle dem, du kan se. Dæk herefter med insektnet eller fiberdug.
  • Dæk også ribsbuskene med net, hvis du er på ferie, mens bærrene modner til rød, så fuglene ikke spiser dem. Fuglene er også glade for stikkelsbær. Få gerne din nabo til at plukke bærrene, mens du er væk, eller dæk busken med net.

Læs også: Alt du skal vide om skvalderkål

Husk at vande drivhuset

  • Er du ikke hjemme i en uge eller mere, bør du vande planterne i drivhuset grundigt. Nip også sideskud på tomat- og agurkeplanter, og høst alle agurkerne − også dem, der endnu ikke er færdigudviklede. Hvis frugterne bliver hængende, tærer det nemlig hårdt på agurkeplantens kræfter, så den ikke har overskud til at udvikle nye frugter.
  • Kan du alliere dig med en nabo, som vil vande mod at få lov til at høste i drivhuset, er det den bedste og nemmeste løsning til glæde for begge parter.
  • Lad drivhusdøren stå åben hele tiden. Det bliver ikke for koldt, men tværtimod alt for varmt, hvis den får lov til at være lukket.

Mere grøn inspiration: Vidste du, at disse 7 almindelige haveplanter er giftige?

Sådan bliver sommerhushaven smuk

  • Sommerhushaver kan være svære at have med at gøre, hvis jorden er sandet, og du ikke kommer i den så ofte. Vælg derfor planter, som egner sig dels til den sandede jord og dels til, at du måske ikke kan passe dem andet end en gang imellem. Gå efter planter med små, nålelignende, kødfulde eller grå, hårede blade, som alle egner til tør jord, fx timian, isop, sankthansurt og lavendel. Også stauder med dybtgående rødder eller med tætte bladrosetter er velegnede, fx natlys og palmelilje.
  • Vil du gerne dyrke lidt grøntsager, skal du sørge for at holde jorden mellem grøntsagerne grundigt dækket med 5-10 cm organisk materiale (blade, græsafklip eller kompost). Så kan afgrøderne sagtens klare sig uden vand i en til to uger.

Vil du have endnu flere tips? Læs med her: Sådan gør du have ferieklar

Læs mere om:

Læs også:

chili
8 krukketips
Tips til haven i januar