Havetips

Juli i haven

af Anita Lauridsen 2.07.2015
Foto: Jytte Boch.
Juli er måneden, hvor mange rejser væk og forlader hus og hjem for en periode - og det er en god idé at forberede haven, så den ser nogenlunde ud, når du kommer hjem igen. Snup vores bedste tips til haven i juli her!

I juli er der for nogen nok at se til i haven. Den skal nemlig gøres ferieklar. Hvis du har tænkt dig, at blive i haven, sommeren over, så er det tid til at nyde den i fulde drag med den første høst og med sprudlende blomsterflor.

Tilbage: Havekalender: Gøremål i haven - uge for uge.

Her får du vores bedste havetips til juli.

Juli: Gøremål i haven

Hvis du skal på ferie, kunne din arbejdsliste før afrejse se sådan ud:

  • Sørg for at krukker står i skygge - og vand dem grundigt.
  • Nip blomsterhoveder - så øges blomsterrigdommen, når du vender hjem.
  • Tjek kålplanterne for kållarver, og fjern alle dem, du kan se. Dæk herefter med insektnet eller fiberdug.
  • Husk drivhuset: Nip tomater og agurker, lad døren stå åben, bed naboen vande.
  • Gød roserne en sidste gang - fra august skal de ikke have mere for i år.

Nyd livet

Hvis du holder ferie i haven, så husk at nyde den. Det er nu, din have ikke kræver det helt store, og hvor den giver dig tilbage, hvad du har givet den i starten af året. Nyd frugten af dine anstrengelser. Læg mærke til blomsternes fulde flor, forkæl dig selv med smukke buketter, nyd hver en mundfuld, du høster i drivhuset og køkkenhaven, glæd dig over insekterne, der tiltrækkes af dine blomster, indsnus duften af havens blomster og krydderurter - mærk havefreden og -fryden med alle dine sanser!

Spul bladlusene væk

Når du alligevel går rundt med vandslangen, så kig efter, om der skulle være bladlus i planterne. Bladlusene mister grebet, hvis du spuler på dem med vandet, og bladene vaskes rene for de sukkerholdige bladluseekskrementer (kaldet honningdug).Energidrik til dine krukkeplanterPlanterne i dine krukker har brug for gødning, og du kan hurtigt lave din egen styrkende planteenergidrik. Du skal bruge brændenælder og vand. Indsaml en god portion brændenælder, klip dem eventuelt i mindre stykker, og overhæld dem med vand. Lad blandingen trække to-tre dage. Herefter tyndes den ud i forholdet 1 del nældevand til 10 dele vand. Blandingen kommer hurtigt til at lugte fælt, så lav den hellere med jævne mellemrum frem for en stor portion til længere tids brug! Lugten kan udskydes lidt ved at lægge en rønnebærgren i.

Hold træerne i ave

Når du beskærer, er det vigtigt, at træet straks kan lukke af, så skadelige svampe ikke trænger ind i veddet. Beskær kun det, der er nødvendigt, og fjern grenene, mens de stadig er små, så sårene bliver mindst mulige. Grenene klippes/saves vinkelret af, så sårfladen bliver en cirkel og ikke en oval. Det cirkelrunde sår kan træet lukke helt med årerne, mens det ovale sår aldrig kan lukkes helt af og dermed altid være en indgang for sygdomme og skadedyr. Fjern de grene, der gnider op ad hinanden og ødelægger barken, samt de grene, der vokser imod midten af træet.

Forlæng sæsonen i køkkenhaven

Efterhånden som du høster dine afgrøder, kan du i stedet for at efterlade jorden bar efterså med nye afgrøder. Hvis det bare drejer sig om små huller hist og pist, kan du så lidt salat, men større stykker kan sagtens nå at give endnu en høst i juli. Du kan fx så gulerødder, ærter, rødbeder (og bruge bladene som salat), radiser, majroer, blomkål, spinat, kinakål eller ræddiker. I august kan du vælge at så forskellige vintersalater, som du kan have stor glæde af helt hen i november måned. Det kunne være mizuna, rød sennep, mibuna, tatsoi eller vinterkarse. Læs også: Alt du skal vide om skvalderkål

Sådan bliver sommerhushaven smuk

Sommerhushaver kan være svære at have med at gøre, hvis jorden er sandet, og du ikke kommer i den så ofte. Vælg derfor planter, som egner sig dels til den sandede jord og dels til, at du måske ikke kan passe dem andet end en gang imellem. Gå efter planter med små, nålelignende, kødfulde eller grå, hårede blade, som alle egner til tør jord, fx timian, isop, sankthansurt og lavendel. Også stauder med dybtgående rødder eller med tætte bladrosetter er velegnede, fx natlys og palmelilje.

Vil du gerne dyrke lidt grøntsager, skal du sørge for at holde jorden mellem grøntsagerne grundigt dækket med 5-10 cm organisk materiale (blade, græsafklip eller kompost). Så kan afgrøderne sagtens klare sig uden vand i en til to uger.

Vil du have endnu flere tips? Læs med her: Sådan gør du have ferieklar