Forspiring af ærteblomster trin for trin

Haven står snart i fuld flor. Så selv de feminine latyrus blomster - vi viser dig hvordan du forspirer dem.

Mandag d. 8. april 2013 - af Renate Rosenmeier. Foto: Jes Buusmann og Sahra Rosenmeier

Haven står snart i fuld flor og den feminine latyrus eller ærteblomst, om man vil, er en af sommerens allersmukkeste blomster. Den dufter vidunderligt og fås i fine nuancer. Du kan forspire latyrus fra sidst i marts og plante dem ud i haven eller i altankassen fra maj.

I ISABELLAS-shoppen kan du købe en frøpakke med tre smukke sorter i pink, hvid og lilla, som tilsammen gør sig godt i krukker, bede og buketter i haven.

Forspiring af ærteblomster - se de fire enkle trin nedenfor

forspiring, trin for trin, ærteblomster, frø forspiring, trin for trin, ærteblomster, frø forspiring, trin for trin, ærteblomster, frø forspiring, trin for trin, ærteblomster, frø
Trin 1
Læg latyrusfrøene i blød i lunkent vand natten over, så de er klar til såning næste dag. Latyrusfrø kan allerede spire ved ca. 13°, så du kan forspire i haven fra sidst i marts hvis vejret er til det. Stort set alle slags potter og beholdere kan bruges, sørg blot for, at de er dybe nok, ca. 8-10 cm.

Trin 2
Fyld potten 2⁄3 op med pottejord, og læg frøet ned. Fyld resten af potten op med jord, og vand godt. Stil potterne i en vindueskarm, hvor der ikke bliver alt for varmt, eller i et drivhus, hvor de dækket til med plastfilm de første dage.


Trin 3
Ikke alle frø spirer lige hurtigt, så vent endelig med at kassere jord og frø, hvis du synes, at der ikke sker noget. Der kan faktisk gå op til tre uger, før de sidste er spiret. Når planterne har mindst tre blivende blade, skal de knibes, for at de forgrener sig og dermed får flere blomster.
Trin 4
Når latyrusplanterne er kommet sig efter knibningen, kan der godt gå to-tre uger, før de har sat flotte nye skud og er vokset i højden. Sæt dem ud om dagen i læ og skygge, og tag dem ind igen om natten en uges tid. Plant dem ud i haven på en vindstille overskyet dag, så klarer de det meget bedre.