Sådan dyrker du chili

Chilier er smukke og nemme at lave skønne, smagsforstærkende retter med. Vil du prøve kræfter med hjemmedyrket chili, så følg guiden her.

Onsdag d. 5. marts 2014 - af Line Sølvhøj Johansson / Foto: Maria Christina Castellucci og Frank Kirkegaard Hansen

Det er blevet populært at spise chili, og tilføjer du chili i dine retter, får du en ekstra stærk smagsoplevelse samtidig med, at de fine frugter gør retten smuk at se på. Det er nemt at dyrke chili selv - har du for eksempel prøvet at dyrke tomater, vil det være en leg for dig at eksperimentere med hjemmedyrket chili. 

Se også: 10 nemme afgrøder til køkkenhaven

Tips til at dyrke chili selv:

Chilier fås som både frø og planter, der kan dyrkes i drivhus eller pottes om og stå i vindueskarmen, og det er meget nemt at få den stærke frugt til at leve derhjemme. Derudover sætter chilier mange frugter, så de kommer igen år efter år. Her får du 5 tips til, hvordan du kan dyrke chili selv:

  1. Chili skal sås mellem januar og marts. Brug almindeligt jord til at så i eller kaktusjord og vand den, så jorden er jævnt fugtig. Dæk frøene med jord 2-3 gange frøenes tykkelse.
  2. Fugt jorden og læg plastfolie over, som du stikker små huller i. Lad den stå i stuetemperatur, lyst, men ikke i direkte lys.
  3. Når blade titter op, fjerner du plastfolien og lader chiliplanten få mere lys. Herefter skal du plante den om i en krukke. Når rødderne vokser ud af potten, planter du den om i almindeligt plantejord i en større krukke.
  4. Når nattemperaturen ikke er under 10 grader, kan du flytte planten udenfor. Chiliplanten skal vandes afhængigt af, hvor varmt det er, og hvor meget lys den får.
  5. Din chili kan høstes og nydes fra august og til oktober.

Læs også: Dyrk spirende mikrogrønt i vindueskarmen

Der findes et hav af forskellige chilier og i mange forskellige smagsstyrker. Den helt milde chili er peberfrugten, som du kender den, og den stærke af slagsen har ry for at kunne slå selv en voksen mand ihjel.

Chilisorterne er opdelt på en skala fra 0-10+++. Hold dig til chili, der ligger omkring 4 på skalaen, hvis du vil lave retter, der kan spises af alle.

chili, hjemmedyrket, chilisorter

Læs også: Forspiringskalender: Start haveåret med sunde afgrøder

Læs mere om:

Læs også:

Frugter, grøntsager og krydderurter smager helt fantastiske - især når de er dyrket derhjemme. Kast dig ud i at dyrke chili selv - det er nemt og du får lækre chili, du nemt kan bruge i maden.