Sådan kløver du nemt brænde

Når du kløver brænde, bør du bruge denne smarte metode.

Det er til tider en tidskrævende og langsommelig proces at kløve brænde. Men når jeg kløver brænde, bruger jeg en nemmere og hurtigere metode til at komme igennem den store bunke brænde.

Torsdag, 11. februar 2016 - 15:51 - Tekst og foto: Kenn Römer-Bruhn
Jeg har efterhånden kløvet meget brænde, og når jeg kløver brænde, tænker jeg tit på, at der må være en lettere metode. Jeg har kløvet brænde herhjemme såvel som i Småland, hvor vi gennem 11 år havde sommerhus. Jeg har brugt både gamle og tunge flækøkser og forskellige hydrauliske kløvemaskiner.
 
Læs også: Plant et pæretræ
 
Kløvemaskinerne gør såmænd arbejdet ganske godt, men de er langsomme. Især hvis man har meget brænde, der skal kløves. Og med den mængde jeg har liggende lige for tiden, måtte der ske noget andet. 
 
Internettet blev gennemsøgt på kryds og tværs for gode råd, og adskillige steder stødte jeg på billeder eller videoer, hvor et bildæk var en af nøglespillerne i brændekløvningen. Så det skulle prøves sammen med en ny let og særdeles god flækøkse.
 
 

Sådan kløver du nemt brænde

Ved sidste fældning lod jeg bl.a. en af stubbene stå tilbage, og den brugte jeg som et slags bord til bildækket. Jeg monterede et gammelt bildæk på træstubben med tre skruer, så det dannede en krans oven på stubben. Så placerede jeg store brændestykker i bildækket og flækkede brændet flere steder med en letvægtsflækøkse. Brændet hoppede ikke ud af bildækket, fordi det sad godt i spænd. Samtidig væltede brændet heller ikke, så på ingen tid fik jeg kløvet en masse brænde.
 
Se også, hvordan du nemt og sikkert kan kløve dit brænde med en Kindling Cracker i videoen:
 

 
 
 

Læs også:

Fældede kirsebærtræer gør det godt som en halvmur af brænde.