Indretning og trends

Sådan indretter du din patriciervilla

af Line Marie Laursen 3.09.2014
Foto: Iben & Niels Ahlberg
Vi har spurgt arkitekt Dorte Theilade om hvilken stil, man skal gå efter, hvis man bor i en patriciervilla.

Vil du undgå at bo i en stilmæssig rodebutik, så tag højde for den type bolig, du har valgt, når du indretter.

- Læner man sig op ad boligens oprindelige stil og materialevalg, har man et godt udgangspunkt for at få et æstetisk smukt og stilsikkert hjem. Desværre har de seneste års gør det selv-trend på byggeområdet betydet, at stilen i mange boliger er blevet lidt mudret, simpelthen fordi man ikke kender eller er bevidst om den oprindelige stil, når man selv køber ind til renoveringen i byggemarkedet - og det er synd, siger Dorthe Theilade.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Se også: Indret dit landsted i bohemestil

Patriciervillaer er fra perioden 1870- 1930 og ligger oftest i periferien af de større byer i de lidt mere velhavende kvarterer. De kaldes også klassiske historicistiske villaer, da de har udspring i den klassicistiske arkitektur med inspiration fra templer og bygningsanlæg fra det antikke Grækenland.

Kendetegn
En typisk patriciervilla er en stor, hvidpudset villa med tag af sort eller rød tegl, småsprossede vinduer og diskret udsmykning på facaden, fx pilastre ved gavle, kviste og vinduer. Den klassicistiske villa er præget af et enkelt udtryk, dens midterparti er ofte trukket frem fra facaden og afsluttet med en flad gavltrekant foroven. Indenfor er rummene regulære, der er højt til stukloftet, og der er anvendt gode, og for den tid, kostbare materialer, fx egetræsparket på gulvene og panelbeklædning på væggene.

Se også galleriet: Vælg den rette hoveddør til dit hjem

Hvem bor her i dag?
Den moderne romantiker, der kan lide hyggen, charmen og atmosfæren i en stor villa. Her er plads til hele familien. Beboerne kommer ofte fra herskabslejligheder i byerne.

Hvilken stil skal man gå efter?
Kodeordene er "indret med sjæl". Den lyse, feminine og romantiske stil med bløde former og bund i den nordiske tradition gør sig godt i denne type hjem. Skal du renovere, så tag udgangspunkt i de detaljer og materialer, der findes i villaen i forvejen. Et eksempel kan være den nordiske stentype ølandsskifer, der gør sig godt som både gulvbelægning i hall og bryggers og som bordplade i køkkenet. Det er en stentype, man også ser i offentlige byggerier fra samme periode, fx på gamle skoler og på Hovedbanegården i København. Udslagsvaske af porcelæn, klassiske messinghaner og porcelænsknopper klæder også denne bolig godt.

Se også galleriet: Forny dit hjem med nye vinduer