Besøg Paradehuset ved Gisselfeld

Min mor havde arrangeret et møde med Stig Lauritsen i Paradehuset ved Gisselfeld på Midtsjælland. Det var en skøn solrig sensommersøndag sidst i august, og da min kone og jeg netop havde holdt sølvbryllup, havde vi fået denne oplevelse i gave.
 
 
Gennem sit tidligere arbejde havde min mor fået kontakt til Stig Lauritsen, og derfor fik vi en dejlig rundvisning og indsigt i historien bag Paradehuset, som Stig forpagter.
 

Historien bag Paradehuset

Stig bød velkommen og fortalte entusiastisk om klostrets og paradehusets historie. Det hele startede ved verdensudstillingen i London tilbage i 1851, hvor det daværende og imponerende væksthus Crystal Palace var inspiration for mange orangerier rundt omkring i Europa.
 
Lensgreve Christian Conrad Sophus Danneskiold-Samsøe, som var overdirektør på Gisselfeld i 1869, og hans engelske hustru havde en brændende passion for blomster og planter. I 1876 blev det smukke og unikke orangeri opført med inspiration fra den engelske landskabsstil efter tegning af arkitekt Herholdt. Og Paradehuset var dermed en realitet.
 
 
Som årene gik, overgik Paradehuset til stedets overgartnere, men tiden var efterhånden løbet fra store væksthuse som Paradehuset. Da decemberstormen tilbage i 1999 rev den ene længe af Paradehuset, var det også dødsstødet for stedet. Huset blev forladt og var i forfald.
 
Paradehuset blev kun lige reddet på målstregen af havedesigneren Stig Lauritsen og landskabsarkitekten Greg Kobett, der i dag til sammen forpagter stedet. Med sans for de gamle traditioner og byggematerialer fik de huset på benene igen. Siden har de vundet flere priser for deres flotte arbejde.
 

Paradehusets butik og planteskole

Paradehuset har forskellige rum og giver sanseoplevelser med vægt på historiske og eksotiske planter. Der hører en fin butik og lille planteskole med til Paradehuset, hvor man kan købe spændende planter og brugskunst. Så alt i alt er Paradehuset og området helt sikkert et besøg værd.
 

Se galleriet nedenfor fra vores tur til Paradehuset ved Gisselfeld.