Formering af vintergækker og erantis

Vintergækker og erantis titter frem i det tidlige forår og kan dække hele skovbunde, blomsterbede og græsplæner med et hav af blomster. Nogle vil mene, at naturen i den kolde tid er en smule visen og trist at se på, men et blomsterhav i hvide og gule farver kan forskønne selv det kedeligste område.

 

Formér vintergækker og erantis

Hvis du synes, at du har kroge i din have, som godt kunne trænge til en farvemæssig opgradering i foråret, kan du nemt formere de vintergækker og erantis, du har i forvejen.

Vintergækker formerer sig ved at danne sideløg, så du kan sagtens opleve, at klyngerne af vintergækker bliver større år for år. De kan til gengæld ikke på egen hånd sprede sig til andre steder i haven, så der må du hjælpe dem lidt på vej. Erantis formerer sig derimod ved at sætte frø, som planten spreder rundt omkring i haven.

Du kan dog selv formere både vintergækker og erantis, hvis du er en smule utålmodig og gerne vil kunne nyde de smukke planter bestemte steder i haven. Del løgklyngerne når de er blevet store, og tag frø af erantis, og spred dem rundt omkring i haven. På den måde kan du selv styre, hvilke områder af haven der skal lyse op i det tidlige forår. 

Læs også: Foråret kommer med den gule erantis

Det kan tage en del år, hvis naturen på egen hånd skal gøre arbejdet med danne en dyne af de små fine blomster, men du kan nemt indhente mange års forberedelse ved at hjælpe de små planter lidt på vej. På den måde får du hurtigere en synlig belønning for det havearbejde, du har knoklet med.

Læs også: Botanik i boligen

Sådan formerer du vintergækker

I galleriet nedenfor kan du se, hvordan du kan få held med at formere dine vintergækker og plante dem ud andre steder i haven.