Lavendel - dyrkning, beskæring og pynt

Det er let og dejligt at dyrke og pynte med lavendel. Her får du tips til at dyrke, beskære og pynte med lavendel.

Dyrkning
Lavendel kan lide tørke og skal stå i en mager, veldrænet, tør jord for at trives. Hvis jorden er meget lerholdig på voksestedet, kan du tilføre jorden noget groft sand eller grus, inden du planter. For at få optimal blomstring skal du stille din lavendel i fuld sol.

Forårsbeskæring
Da lavendel er en halvbusk, skal den beskæres - gerne hvert år, når planterne begynder at vise tegn på liv efter vinterdvalen. Klip dem ned til 5-8 cm over jorden, men klip endelig ikke mere af, end at der stadig er grønt tilbage på planterne. Hvis din lavendel er gammel og ikke har været klippet ned før, må du dog ikke klippe for meget af på én gang.

Stiklinger
De afklippede grene kan du bruge til stiklinger. En stikling skal være 7-8 cm lang og komme fra en gren, der er dannet året før. Fjern bladene på det nederste stykke, og sæt stiklingerne et par centimeter ned i havejorden. Sæt stiklingerne lyst, dog ikke i direkte sol. Vand dem, når jorden er lige ved at tørre ud i overfladen. En stikling må ikke have blomster, knopper eller frøstande.

Lav dit eget lavendelsukker
 

Lavendler Lavendler Lavendler
 

Servietringe af lavendel med duft og farve
Form et stykke elefanttråd, så den passer i størrelsen. Bind de fine lavendelstilke på én
for én med fint ståltråd, til de dækker hele vejen rundt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vild buket med lavendel
En smuk sommerbuket bundet af blandt andet vild dild, hvedekorn og lavendel.

 

 

 

 

 

 

Duftbuketter af lavendel
Læg små bundter med lavendel til tørre hist og her i dine stuer med et sødt bånd omkring. Du kan også strø lidt lavendler i dine invitationer.