Sådan avler du de smukkeste valmuer

Sådan sår du valmuer Valmuer skal ikke forspires, men sås direkte. Så dem i let fugtig, men veldrænet jord og gerne på en solrig vokseplads i læ. Planternes rodnet er lille og skal derfor helst etableres direkte på den blivende vokseplads. Frøene skal ikke dækkes - blot trykkes let ned i jorden. Efter tre til fire uger spirer frøene. Nattemperaturen på såtidspunktet må ikke være under 9°.

Tip:

Brug frøene som krydderi De fine frø, som drysser ud af opiumsvalmuens frøkapsler i sensommeren, er birkes - kendt som drys på boller og andet bagværk. Hjemme i haven kan man dyrke sine egne birkes ved at høste valmuernes frøkapsler i september. Når hullerne i den øverste del af frøkapslen åbner sig, og frøene falder ud, er de modne. De små, runde frø er enten mørke eller lyse, alt efter hvilken valmue de kommer fra. De mørke frø smager af mest.
 

Fra frø til plante
Der skal ikke mange meter valmue til, før man nærmest drukner i frø, fordi hver plante frembringer en overraskende mængde. Af samme grund skal man overveje konsekvensen af ikke at høste frøstandene.

Bestem farven på dine valmuer
De frøposer, der findes i handlen, giver ofte valmuer i et væld af farver. Her gælder det om enten at nyde mangfoldigheden eller at sortere dem fra, man ikke bryder sig om.

Pynt bordet med valmuer
Valmueblomster er ikke langtidsholdbare i vase. Men de holder dog længere, hvis man varmer den afskårne ende over en brændende tændstik, inden stilken sættes i vand.