Sådan anlægger du en skærehave

Romantiske og frodige bede med blomster nok til, at du kan plukke løs til buketter. Ikke bare til eget brug, men også så man kan dele ud af dem. Det var, hvad Charlotte Weimann ønskede sig, da hun sammen med sin familie for tre år siden overtog Fuglebækgaard, der ligger i Tørslev ved Jægerspris. Hun guider dig her til, hvordan du selv gør:

Sådan anlægger du en frodig skærehave

  • Hemmeligheden ved den på en gang overdådige og meget lidt arbejdskrævende blomsterrigdom er en række bede, der er gravet ud direkte i græsplænen, beriget med kompost og passet med masser af vand og organisk gødning.
  • Det nemmeste, hurtigste og billigste, når man skal etablere en skærehave, er at satse på sommerblomster, forspire indendørs og siden plante ud med passende afstand mellem planterne. Planterne når deres fulde højde i løbet af ganske få måneder, og ligesom i køkkenhaven kan du hvert år tømme bedene og starte i frisk og ren jord. Det gør det nemt at holde bedene fri for flerårigt, stridigt ukrudt.
  • For at strække vækstsæsonen og dermed blomstringen over så lang tid som muligt er Charlotte vaks til både at forspire, så frø direkte på voksestedet og lade nogle af planterne så sig selv. Hun starter indendørs allerede i februar, og herefter sætter hun løbende nye hold planter i gang indtil engang i juni. 
  • I løbet af foråret, når planterne er i vækst, tilføjer Charlotte et nyt kompostlag på et par centimeter. Det er med til at holde mængden af selvsået ukrudt nede, samtidig med at det giver masser af god næring.

Lækre opskrifter: Berlinere med vaniljecreme 

Se de overdådige blomster fra skærehaven i galleriet herunder: 

Flere tips til haven: Få succes med din salat