Frys persillehøsten

TID TIL AT NYDE
Hvis du har ydet dit i haven, så er det i disse måneder, du kan læne dig langt tilbage i havestolen og bare nyde. Det er nu, din have ikke kræver det helt store. Istedet giver den tilbage, hvad du har givet den i starten af året. Nyd frugten af dine anstrengelser. Læg mærke til blomsternes fulde flor, forkæl dig selv med smukke buketter. Nyd hver en mundfuld du høster i køkkenhaven og drivhuset. Glæd dig over instekterne der tiltrækkes af dine blomster. Indsnus duften og mærk haven med alle dine sanser.

FRYS PERSILLEHØSTEN
Høst persille fra haven til senere brug, så du ikke behøver at købe den som potteplante uden smag om vinteren.
Persillen bevarer den gode smag, hvis du fryser den ned. En nem måde at gemme persillen på er at hakke den og putte den i isterningebakker, som herefter fyldes med vand. Når de grønne isterninger er frosne, tages de ud og lægges i en pose.

SKADEDYRENE ER OGSÅ TIL GAVN
Hvorfor findes der egentlig skadedyr? De er jo kun til besvær?
Set med menneskeøjne er det jo ganske vist, men set fra naturens side er de en vigtig del af livet. Skadedyrene er for eksempel et vigtigt fødeemne for både fugle og andre insekter. Andre insekter er nødvendige for planters bestøvning og igen som fødekilde til andre dyr. Skadedyrene angriber først og fremmest svage planter og sikrer på denne måde pladsen til de stærkere planter.

SPUL BLADLUSENE VÆK
Når du alligevel går rundt med vandslangen, så kig efter, om der skulle være bladlus i planterne. Bladlusene mister grebet, hvis du spuler på dem med vandet, og bladene vaskes rene for de sukkerholdige bladluseekskrementer (kaldet honningdug).

Lad os være taknemmelige for de mennesker, der gør os lykkelige;
de er charmerende gartnere, som får vores sjæle til at blomstre.
- Marcel Proust