Garden guerrillas tager spaden i egen hånd

Hvis du en mørk aften spotter en dame i trenchcoat, gummistøvler og havehandsker og med en skovl i hånden, så er det måske en grøn aktivist på mission for undergrundsbevægelsen, Guerrilla Gardening. På dansk kunne vi kalde det uautoriseret havebrug, en gravebevægelse eller selvbestaltet grøn gartnerhær bevæbnet med frøposer, planter og skovle. Bevægelsens filosofi går ud på, at med blomster og plantegaffel skal alle grimme pletter bekæmpes! De efterladte bare pletter rundt omkring i det offentlige rum, som ingen føler ansvar for, dem tager guerrillaerne sig kærligt af og opdyrker til glæde for alle, der passerer forbi. Det kan være betonrundkørsler, efterladte bildæk og kasser, forladte byggetomter, områder omkring jernbaner, cykelstier eller parkeringspladser, ja, hvor som helst der måtte ligge et stykke jord blottet. Her rykker garden guerrillas ud i ly af mørket og planter og sår, så der opstår et lille stykke med grønt i bybilledet.

Første gang, fænomenet "guerrilla gardening" dukker op, er i forbindelse med haveprojektet, Clinton Community Garden, etableret i 1978 i New York. Her gik en række beboere sammen om at skabe en have på en gammel forladt byggegrund. Fænomenet er endnu ikke udbredt i Danmark, men vi har i 1996 set et eksempel, der ligger helt i tråd med guerrilla gardening-filosofien, nemlig med projektet Have-på-en-nat, der blev etableret af Danske Økologiske Igangsættere sammen med beboere på Nørrebro, da et større område i Guldbergsgade lå øde hen.

I 2004 begyndte Richard Reynolds at skrive en blog på www.guerrillagardening.org om sit arbejde med at forskønne sit forsømte kvarter i London. Det vakte stor interesse, og ideen har bredt sig til store dele af verden. Har du selv fået lyst til at praktisere denne form for grøn aktivisme, så gå ind på hans hjemmeside, og meld dig under fanerne i den danske afdeling, så kan du være med til at gøre Danmark lidt grønnere og kønnere.

Du kan læse mere om bevægelsen på www. guerrillagardening.org hvor du også kan købe bogen On guerilla gardening. Eller på www.amazon.com