Køkkenhave i krukker og kasser
Annonce

Guide: Nem mini-køkkenhave i krukker og højbede

af ANNONCE 20.05.2019
Selvom du kun har få kvadratmeter at gøre godt med på altanen eller terrassen, kan du sagtens dyrke dine egne grøntsager. Se her, hvordan du laver en spiselig mini-have i krukker og højbede.

Maj måneds milde temperaturer og mange solskinsdage er perfekte forhold til grøntsagsdyrkning, og hverken manglende plads eller forspiring behøver at være en hindring for, at du kan gøre det med succes!

Her kan du læse, hvordan du laver en nem og overskuelig mini-køkkenhave på altanen eller terrassen, som du kan høste løs af de næste mange måneder.

Vælg planter, der egner sig til krukker og højbede

Det er langt fra alle spiselige planter, der kan trives i krukker og højbede. Særligt er det en god idé at gå udenom afgrøder, der breder sig meget og hurtigt - især hvis du kun har en lille altan at dyrke på.

Krydderurter, tomater og salat er skønne, klassiske gengangere i mange køkkenhaver, men vil du prøve noget nyt og anderledes, er der også masser af spændende og sprøde kål-, ærter- og bønnesorter at vælge imellem. Få inspiration til, hvilke du skal vælge her.

Kålplanter kan blive forholdsvist store og høje og kræver et højbed eller en kasse, mens ærter og bønner fint kan bo i krukker med 1-2 planter i hver. Såafstanden har betydning for mængden af udbytte, så vælg krukker og højbede med plads til at lave rigeligt afstand mellem planterne. Er du i pladsmangel, får du det bedste resultat ved at udvælge få, men gode planter frem for at overfylde. Kasser og højbede i træ skal fores, før du fylder jord i - fx med en plantesæk eller et lag kraftigt plastik - så fugtigheden ikke får beholderen til at rådne. Lav drænhuller i bunden af plastikken, så overskydende vand kan løbe fra. 

TIP: Vil du hurtigt i gang med din køkkenhave, kan du vælge at købe planter, der er klar til at blive plantet ud med det samme. BIO GROWN er en serie af 100 % økologiske planter, som er dyrket i potter af bionedbrydeligt papir, der kan sættes direkte i jorden. Nemmere bliver det ikke!

Før du går i gang med at plante ud

Planterne i din mini-køkkenhave trives bedst muligt, hvis de bliver plantet i en ren krukke eller kasse med luftig og hummusrig plantejord. Sørg for at lave et drænende lag, med fx lecakugler, potteskår eller store sten, i bunden af hver beholder, så rødderne får luft, og planterne ikke bliver overvandet.

Gødning er også afgørende for succes i køkkenhaven - men mængden du skal bruge, kan variere en hel del alt efter, hvilke planter du har valgt. Fx kræver bønner og kål store mængder løbende, mens ærter kan klare sig med langt mindre. Du kan både bruge hjemmelavet kompost, købe en god organisk gødning i dit lokale plantecenter eller skifte lidt mellem begge.

... VIDSTE DU DET? Kål er oprindeligt en strandplante, og har derfor godt af at blive gødet med et læs tang fra stranden i ny og næ.

Sørg for at stille din samling af krukker, kasser og højbede på en solrig placering med læ. Mange altaner og terrasser ligger i skygge halvdelen af dagen, og dette kan også sagtens gå an, så længe dine planter blot står i fuld sol min. 6 timer af døgnet.

Pasning af din mini-køkkenhave

Det kan få dårlig indvirkning på høsten, hvis jorden omkring dine planter tørrer helt ud - og det gør den forholdsvist hurtigt ved krukkevækster. Vand derfor løbende gennem hele sæsonen, og stik gerne en finger i krukkerne og kasserne dagligt for at tjekke, om jorden fortsat er fugtig, eller det er tid til at finde vandkanden frem.

Vær opmærksom på, at nogle af dine køkkenhaveplanter måske kræver særlige forhold for, at de kan udvikle sig og give bedst muligt udbytte. Mange bønne- og ærteplanter klatrer og har derfor typisk brug for et stativ eller et rionet at vokse op ad. Samtidigt er kålplanter særligt udsatte for kålsommerfuglens larver og står bedst under et fintmasket net, som kan holde larvernes sultne munde på lang afstand.

TIP: Vælger du småplanter, der er udplantningsparate ved køb, kan du allerede efter ganske kort tid begynde at høste og nyde godt af fx babyblade fra kålplanterne og ærtespirer fra ærteplanterne. Tidlig høst kan forårsage en smule forsinkelse i planternes øvrige vækst, så sørg for også at have andre lækre afgrøder, du kan plukke fra samtidigt.

VIL DU I GANG MED DIN MINI-KØKKENHAVE ALLEREDE NU? 
Brug koden UDELIV og spar 50 kr. på planter fra nemlig.com. Klik HER for at benytte dig af tilbuddet.