Pernilles have - måned for måned

I magasinet ISABELLAS kan du lige nu og resten af 2009 følge livets gang i Pernille Sparsøs 100 m² store økologiske nyttehave i haveforeningen Solsiden i Gentofte. Vi følger hendes arbejde i sol og regn, i med- og modgang og ser haven tage form under hendes kærlige behandling. Du læse om Pernille og vores havekonsulent Susie Helsing Nielse her. Ligesom du kan se plantegning over haven, en komplet planteliste samt en miniordbog over haveudtryk


Nyttehaven i februar-marts, ISABELLAS nr. 1, udkom 16.2
Haven i marts byder på rigelige gøremål. Det er tid til at holde indflytterdag i mistbænken. Tid til at forspire og så blomster, og så er tulipanerne lige på trapperne. Ud med vinterdækket og ind med lugejernet. Og så ellers nyde, at hyacinter og tulipaner spreder duft og farver i haven.


Nyttehaven i april-maj, ISABELLAS nr. 2, udkom 30.3
Så blev det forår i Pernilles nyttehave. Og tid til at binde hindbærrene op og så spinat, honningurt og ærter. Tid til at klippe roser, lavendler og visne stauder ned og hive den første radise og rabarber op. Tid til at plante krydderurter og sætte tomatplanter og achocha på friland.


Nyttehaven i maj-juni, ISABELLAS nr. 3, udkom 11.5
Juni er tid til jordbær og rabarber blandt meget andet. Det er tid til at høste de røde skatte og forvandle dem til saft og marmelade. Derudover er der dild, der driller, og kartofler, der skal op. Alt i alt en tid med hyppige besøg i haven for at holde den i ave, men selvfølgelig også for at nyde duften, høste frugt og grønt og klippe roser til buketter.


Nyttehaven i juli-august, ISABELLAS nr. 4, udkommer 22.6
Så blev det højsommer i haven og tid til at plukke blomster i bundter, høste de sidste stikkelsbær og samle buketter af krydderurter til tørring og lave olie og eddike af dem. Pernille samler urter til te og hjemmelavet snaps, og gør haven klar til ferien. August byder på masser af bær og grøntsager i rigelig mængde. Det er tid til at plukke krydderurter, lave kryddersalt, sylte squash og købe forårsløg på planteskolen.


Nyttehaven i august-september, ISABELLAS nr. 5, udkommer 17.8
Haven i september er blade, der falmer og egern, der samler forråd. Paradisæblerne er forvandlet til gele og snaps, og bladselleri er klar til høst. Det er tid til at plukke store håndfulde brombær og indsamle frø som gemmes i små poser til næste år. Tid til at nyde synet af asters, duehoved, drejeblomst, sankthansurt og dahlia. Tid til at så spinat, plante forårsblomsterløg og bestille roser til levering i oktober.


Nyttehaven i oktober, ISABELLAS nr. 6, udkommer 5. 10
Haven er lige så stille ved at visne ned og på vej ind i vinterdvalen i glødende festdragt. Det er tid til at gemme pilekegler og stativer væk. Tid til at putte rodfrugterne med hø og bytte planter med naboerne. Tid til at nyde det sidste blomsterflor fra de remonterende roser. Tid til at plante de nye roser ud. Den første nattefrost sætter ind.


Nyttehaven i november-december, ISABELLAS nr. 7, udkommer 16.11
De lyse timer svinder ind, og det gælder om at komme i haven tidligt. Det er tid til at høste fennikel og radiser. Tid til at klippe græsset for sidste gang og grave georgineknolde op for at putte dem i kasser. Tid til at overdække kompostbunken med plastik og trække de sidste rødbeder op. Tid til at rengøre havens redskaber og sige dem tak for i år.


Nyttehaven i januar-februar, ISABELLAS nr. 8, udkommer 28.12
Nyt år, nye forventninger. Juletræet ender sine dage som vinterdække. Det er tid til at sætte granris om roserne og sørge for mad til fuglene. Tid til at høste grønkål og timian til middagsbordet og nyde synet af erantis og toppen af rabarberne. Tid til at studere frøkataloger og bestille læggekartofler og chilifrø. Pernille får en forsinket julegave i form af en ledig have, der støder op til hendes, og drømmen om en skærehave og endnu flere afgrøder er pludselig inden for rækkevidde…


Læs også:
Hovedpersonerne
Plantegning
Køb Isabellas havedagbog her!

Bliv abonnent og følg årets gang i Pernilles have - 4 numre, 149 kr. Bestil det her!