Gode solbærsorter

Solbær er ét af de bær, der har det højeste indhold af C-vitamin og antioxidanter. Solbær skal først plukkes, når alle bær i klasen er sorte og fuldmodne. Giv evt. busken lidt gødning efter plukning, så den kommer sig.

Når du planter en solbærbusk, bør du sætte den i direkte sol, da solen fremmer bærrenes modning, og give planten gødning sidst i juni. Solbær trives i al slags jord. Er jorden sandet, skal du vande, mens bærrene udvikles. Tilfør kompost i foråret for at gøde og holde ukrudtet væk. Solbær formeres på samme måde som ribs.

Modning af solbær
Solbær modner alt efter sort sidst i juli eller først i august, og bærrene på de sorter, som kan købes i dag, modner meget ensartet. Bærrene er ikke tilbøjelige til at falde af, selvom de er modne, hvorfor plukningen kan vente, til alle veludviklede bær er fuldmodne. Solbærknopgalmiden kan være et stort problem, da larverne lever inde i de knopper, der skulle have udviklet sig til blomster og sidenhen bær. Er busken først angrebet, skal den graves op og destrueres, for den kan desværre ikke reddes.

Gode solbærsorter
'Intercontinental' er svagt voksende med opret vækst. Busken giver meget store bær med mild smag. Middel bæring. 'Ben Hope' er kraftigt voksende med opret vækst. Meget frugtbar med søde aromatiske bær. Meget modstandsdygtig over for solbærknopgalmiden. 'Narve Viking' er kraftigt voksende med opret vækst. Søde bær med god aroma. 'Titania' er kraftigt voksende med opret vækst og kan blive op til 2 m høj. Store velsmagende bær.

Lav en skøn marmelade af solbær - få opskriften på klassisk solmarmelade her.

Beskæring af solbær
Ved beskæringen af solbær er det værd at huske på, at de største klaser med de bedste bær kommer på etårige skud. Det gælder derfor om at få kraftige skud, som det følgende år kan give en god høst. Fjern hvert år de ældste grene så langt nede som muligt, så der er ca. 8 grene tilbage.

Bær i haven er ribs og stikkelsbær og solbær og hindbær Bær i haven er ribs og stikkelsbær og solbær og hindbær Bær i haven er ribs og stikkelsbær og solbær og hindbær  

Stikkelsbær
Bærerne vokser hurtigt på den tidligt blomtrende frugtbusk.

 

Ribs
Ribs fås i både hvidgule og røde farver og smager forskelligt.

 

Hindbær
Der skelnes mellem to slags hindbær: sommer- og efterårsbær.