Guide: Ærter A-Z

Søde, sprøde ærter er en herlig spise, og der findes næsten ikke noget bedre end at spise dem direkte fra bælgen en varm sommerdag. Ærter kræver lidt arbejde i haven, da de ofte skal bindes op, men heldigvis er de delikate grønne perler nemme at have med at gøre, når du først er i gang med dyrkningen.

Marv-, sukker- eller slikært

Ærter er enårige planter, som kan sås direkte på voksestedet. Der er adskillige sorter at vælge imellem, hvor højden varierer en del, men der skelnes også mellem marværter, sukkerærter og slikærter. Marværterne er de velkendte typer, hvor man bælger ærterne, og kun spiser ærterne, der i virkeligheden er umodne frø. Hos sukkerærter og slikærter spiser man derimod både ærter og bælg – slikærten er en blanding af marvært og sukkerært. Uanset hvilken slags ærter du vælger til din have, dyrkes de på samme måde.

FÅ FLERE TIPS TIL KØKKENHAVEN MED ISABELLAS!

Sådan sår du ærter

Ærter dyrkes sædvanligvis i køkkenhaven, men de flotte planter kan også dyrkes andre steder i haven, når blot de har mulighed for at få godt med sol. Planterne trives i stort set alle typer havejord, og da planten selv er i stand til at samle kvælstof på grund af små knolde på rødderne, er det ikke en plante, der er gødningskrævende. Inden såning skal du løsne jorden og rive den godt igennem. Derudover er det en fordel at sørge for at fjerne alt ukrudt. Ærterne kan sås fra april, og da mange sorter kun giver ærter i en afgrænset periode, kan det være en fordel at så flere gange, så du kan holde dig selvforsynende i en længere periode. Inden du lægger frøene i jorden, kan du lægge dem i blød i lunkent vand et døgns tid. Ude i haven laver du en så-rille til frøene med skaftet af riven eller et andet haveredskab. Rillen skal være ca. syv-otte cm dyb, mens afstanden mellem frøene bør være seks-syv cm. Så snart frøene er i jorden, dækker du dem til med jord. Jorden må gerne trykkes let til, så frøene med det samme bliver trykket godt ind i jorden, så de hurtigt kan komme i gang med at spire.

I galleriet nedenfor deler vi en række tips og idéer med de fine ærteblomster: